Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Proiectul Frica". Fostul ministrul al Sănătății din Marea Britanie a discutat când să "desfășoare" noua variantă Covid

Matt Hancock a vrut să "desfășoare" o nouă variantă de Covid pentru a "speria" publicul și a se asigura că acesta respectă măsurile de închidere, au dezvăluit mesajele care au fost publicate de The Telegraph.

Dosarele "Lockdown Files" - peste 100.000 de mesaje trimise între miniștri, oficiali și alte persoane - arată modul în care guvernul a folosit tactici de sperietură pentru a forța respectarea legii și pentru a impune carantina.

Pregătirea terenului

Într-un alt mesaj, Simon Case, secretarul de cabinet, a declarat că "factorul frică/ vinovăție" a fost "vital" în "intensificarea mesajelor" în timpul celei de-a treia izolări naționale din ianuarie 2021.

Luna precedentă, Matt Hancock, pe atunci secretarul de stat pentru Sănătate, a părut să sugereze într-un mesaj că o nouă tulpină de Covid care apăruse recent ar fi utilă pentru a pregăti terenul pentru iminenta carantinare, prin sperierea oamenilor pentru a-i determina să se conformeze.

Într-o conversație WhatsApp din 13 decembrie, obținută de The Telegraph, Damon Poole - unul dintre consilierii media ai lui Hancock - și-a informat șeful că parlamentarii conservatori erau "deja furioși în legătură cu perspectiva" unor măsuri mai stricte privind Covid și a sugerat că "putem pregăti terenul cu noua tulpină".

Comentariul a sugerat că ei credeau că tulpina ar putea fi utilă pentru a pregăti terenul pentru o viitoare închidere și restricții mai dure în perioada premergătoare Crăciunului 2020. Hancock a răspuns apoi: "Îi speriem pe toți cu noua tulpină".

Discuția a avut loc la două zile după ce Hancock a fost informat de apariția unei noi variante - cunoscută sub numele de alfa sau varianta Kent, în decembrie 2020. O creștere a numărului de cazuri a dus ulterior la anularea Crăciunului pe 19 decembrie.

Părerea lui Boris Johnson despre izolare

Hancock și-a exprimat îngrijorarea că discuțiile despre Brexit vor domina titlurile și vor reduce impactul, și l-a sondat pe Poole pentru sfaturile sale mediatice. "Când desfășurăm noua variantă?", a întrebat Hancock.

În timpul pandemiei, guvernul a fost acuzat de alarmism, dar a fost negat, departamentul lui Hancock afirmând că astfel de acuzații sunt "înșelătoare".

Printre cele mai recente dezvăluiri din Lockdown Files, The Telegraph poate dezvălui mesaje care sugerează că Boris Johnson a oscilat între scepticism și fanatism în ceea ce privește izolarea, premierul de atunci întrebându-se cu voce tare la două zile după introducerea celei de-a doua izolări naționale în noiembrie 2020: "Cum sunt datele astăzi? Narațiunea conservatoare că ne-am panicat prea devreme etc."

Mesajele arată, de asemenea, animozitatea din spatele scenei manifestată față de Stevens din Birmingham, pe atunci director executiv al NHS England. Hancock a declarat într-un mesaj către un consilier: "Trebuie să știe că a dat-o în bară masiv".

Hancock a încercat, de asemenea, să îl "convingă" pe Stevens să demisioneze în ianuarie 2020, la doar câteva zile după ce primele cazuri de Covid-19 au fost detectate în Marea Britanie, arată Lockdown Files.

Perioadă de izolare iminentă

În urma unor alte cercetării, s-a dezvăluit că Rishi Sunak, pe vremea când era cancelar, a descris mandatul lui Dominic Cummings ca fiind consilierul principal al lui Johnson drept "un coșmar" pe care spera "să nu-l mai repetăm niciodată".

Sunak, în prezent prim-ministru, a fost supus unor presiuni în legătură cu programul său emblematic "Eat Out to Help Out", după ce The Telegraph a dezvăluit că Hancock "a ținut departe de știri" faptul că reducerile din restaurante au dus la creșterea numărului de cazuri de Covid.

Secretarul de stat de atunci pentru sănătate și consilierii săi au discutat despre modul în care Sadiq Khan, primarul laburist al Londrei, a criticat o iminentă perioadă de izolare înainte de a discuta noua variantă.

Mesajele de pe WhatsApp au arătat că erau îngrijorați de faptul că Khan "se alinia pentru a fi Burnham" - o referire la Andy Burnham, primarul din Greater Manchester, care a fost un ghimpe în coasta guvernului în toamnă în legătură cu o izolare locală pentru nord-vest. Poole a subliniat apoi că parlamentarii conservatori erau "deja furioși în legătură cu perspectiva" unei alte închideri, punând administrația lui Johnson sub o presiune considerabilă.

Până la începutul lunii decembrie, țara a ieșit din cel de-a doua izolare națională și a intrat într-un sistem de restricții etapizat care a însemnat că diferite zone ale țării au fost supuse unor măsuri diferite.

Frica a contribuit la creșterea tulburărilor de anxietate

Psihologii au avertizat deja că unele mesaje guvernamentale din timpul Covid, inclusiv utilizarea unor presupuse "tactici de frică" în campaniile de sănătate, au fost "extrem de lipsite de etică" și că frica indusă au contribuit la un exces de decese non-Covid și la creșterea tulburărilor de anxietate.

Schimbul de replici nu a fost singurul moment în care fostul secretar de stat pentru Sănătate și alți oficiali de rang înalt au discutat despre tacticile de a speria publicul pentru a-l determina să se conformeze.

Cu șase luni mai devreme, în iunie 2020 - când Regatul Unit ieșea din prima sa perioadă de izolare Covid - Hancock și Sir Patrick Vallance, consilierul științific principal al guvernului, au părut mulțumiți de faptul că un studiu privind răspândirea virusului, care arăta că acesta merge într-o "direcție pozitivă", nu a fost dat publicității, în timp ce un studiu "sumbru" a fost preluat de mass-media. "Dacă vrem ca oamenii să se comporte bine, poate că nu este un lucru rău", a declarat Hancock într-un mesaj pe WhatsApp.

Patru luni mai târziu, în octombrie 2020, Poole a sugerat într-un grup de chat că o decizie de a nu mai publica așa-numita listă de supraveghere a zonelor cu cea mai mare prevalență a virusului ar fi utilă pentru guvern, deoarece ar face ca fiecare zonă a țării să fie îngrijorată de răspândirea Covid într-un al doilea val.

Factorul vital, frica

În ianuarie 2021, Case a sugerat că "factorul frică" ar fi "vital" în combaterea ultimului val de Covid în timpul celei de-a treia izolări. Case și Hancock au discutat despre ce măsuri suplimentare ar fi eficiente, inclusiv despre "purtarea măștilor" care să fie obligatorie, inclusiv "în toate mediile din afara casei".

Case a spus apoi: "În principiu, trebuie să creștem gradul de conformitate", dar a spus că unele măsuri - cum ar fi interzicerea pescuitului cu undița - "vor fi parodiate din belșug dacă se va părea că am decis brusc că pescuitul este primul pas spre nivelul 5!"

Secretarul de cabinet a sugerat apoi că redeschiderea unui spital Nightingale din Londra - folosit ca o unitate de reflux pentru pacienții care nu sunt Covid - ar fi un "moment public important". În realitate, doar o mână de pacienți au fost admiși vreodată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE