Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Rishi Sunak, următorul premier al Regatului Unit

Fostul ministru de Finanțe al Regatului Unit, Rishi Sunak, devine cel de-al treilea premier, din ultimele șapte săptămâni, și deopotrivă cel mai tânăr șef de Executiv britanic din ultimii 200 de ani.

Rishi Sunak, fost ministru de Finanțe, a fost desemnat premier al Marii Britanii după ce a câștigat cursa internă în cadrul Partidului Conservator. El va prelua atât șefia partidului cât și funcția de șef al Guvernului de la Londra și va deveni astfel al treilea prim-ministru britanic de anul acesta, după ce Liz Truss și-a dat demisia la numai 44 de zile în fruntea cabinetului.

Viața privată și căsnicia cu Akshata Murty

Sunak s-a născut la Southampton pe 12 mai 1980, din părinți indieni. A studiat la Winchester College și Lincoln College, Oxford, în 2001. Are și un MBA ca bursier Fulbright de la Universitatea Standford.

Sunak s-a căsătorit cu Akshata Murty, în 2009. Pe soție a cunoscut-o în studenție și împreună cu aceasta are două fete, Krishna și Anoushka. Akshata este fiica lui Narayana Murty, un miliardar indian, cofondator al Infosys, un colos IT.

Akshata deține o casă de modă, Akshata Designs, însă este deopotrivă director al companiei Catamaran Ventures, deținută de tatăl său.

Cuplul are o avere de aproximativ 730 de milioane de lire sterline, aproape dublă în comparație cu averea estimată între 300 și 350 de milioane de lire sterline a regelui Charles al III-lea și a Camillei, arată The Guardian,

Sunak a lucrat pentru banca de investiții Goldman Sachs ca analist, între 2001 și 2004. De asemenea, a lucrat pentru firma de administrare a fondurilor speculative The Children's Investment Fund Management și a devenit partener al companiei în 2006. S-a alăturat echipei Theleme Partners în 2010. A fost, de asemenea, director al Catamaran Ventures, firma deținută de socrul său.

Viața politică și Partidul Conservator

Sunak a devenit candidatul conservator pentru Richmond în octombrie 2014, iar în 2015 a devenit deputat cu o majoritate de 36,2 la sută din voturi.

Rishi Sunak este membru al Partidului Conservator din 2015. El a fost numit cancelar al Trezoreriei între 13 februarie 2020 și 5 iulie 2022. Anterior, a fost secretar-șef al Trezoreriei, în perioada iulie 2019 - februarie 2020 și subsecretar de stat parlamentar la Ministerul Locuințelor, Comunităților și Administrației Locale în perioada ianuarie 2018 - iulie 2019.

Din 2018 până în 2019, a ocupat funcția de subsecretar de stat parlamentar pentru administrația locală. În 2019, a fost numit secretar-șef al Trezoreriei de către Boris Johnson și a devenit, de asemenea, membru al Consiliului privat. El a fost reales la alegerile generale din 2019.

Sunak a demisionat din funcție împreună cu ministrul Sajid Javid, exprimându-și lipsa de încredere în conducerea lui Johnson, la începutul lunii iulie în acest an.

Rishi Sunak a avut curajul să o critice pe Liz Truss

În timpul dezbaterilor televizate dintre cei doi pentru șefia Conservatorilor, Sunak a criticat politicile economice propuse de Truss prin care viza reducerea impozitelor, spunând că măsurile sunt ”basme” care ar duce economia în cădere liberă.

El s-a prezentat drept un adept al stabilității, care ar putea gestiona situațiilor dure ale finanțelor publice din Regatului Unit. Cele mai multe dintre previziunile lui Sunak s-au adeverit, în special cea referitoare la prăbușirea lirei sterline. Din acest motiv, unii dintre membrii Partidului Conservator au afirmat că acest lucru îi confirmă abilitățile de lider.

Decizii curajoase în pandemie

Sunak a condus Finanțele Marii Britanii în timpul pandemiei de COVID-19, când a decis alocarea a miliarde de lire sterline pentru a sprijini mediul de afaceri și angajații afectați din cauza restricțiilor.

Controverse

Unii dintre critici susțin că Sunak ar putea deveni o țintă pentru Opoziție, în contextul crizei generate de costul ridicat al vieții, dar și din cauza educației sale elitiste și a ultimelor sale locuri de muncă, la Goldman Sachs și la un fond speculativ, dar mai ales din cauza averii sale uriașe.

De asemenea, fostul ministru de Finanțe a fost criticat în termeni duri ca urmare a dezvăluirilor potrivit cărora soția sa, Akshata Murthy, a evitat să plătească impozite pentru veniturile sale din străinătate. Tatăl ei este unul dintre cei mai bogați oameni din Iran.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE