Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Boris Johnson se retrage din cursa pentru funcția de premier al Marii Britanii. „Nu este momentul potrivit”

Fostul prim-ministru Boris Johnson a anunțat duminică că nu va participa la cursa pentru conducerea Partidului Conservator, care va avea loc săptămâna aceasta, pentru a deveni următorul premier al Marii Britanii.

„Nu este momentul potrivit”

Într-o declarație, Boris Johnson a spus că, deși „a trecut de obstacolul foarte înalt al celor 102 nominalizări” din partea parlamentarilor conservatori, lipsa de unitate din Partidul Conservator a însemnat că „nu este momentul potrivit” pentru el să candideze.

„Cred că am multe de oferit, dar mă tem că pur și simplu nu este momentul potrivit. (…) Deși i-am contactat atât pe Rishi (n.red. Sunak), cât și pe Penny (n. red. Mordaunt), pentru că am sperat că am putea să ne unim în interesul national, din păcate nu am reușit să găsim o modalitate de a face acest lucru", a spus Boris Johnson, potrivit Euronews.

Rishi Sunak se află în fruntea cursei

Fostul șef al Trezoreriei britanice Rishi Sunak și-a anunțat duminică candidatura pentru a deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii, în încercarea de a redresa economia țării și de a unifica Partidul Conservator.

„Va exista integritate, profesionalism și responsabilitate la fiecare nivel al guvernului pe care îl voi conduce și voi lucra zi de zi pentru a face treaba", a declarat Sunak într-un comunicat.

Sunak are sprijinul a cel puțin 124 de parlamentari conservatori, potrivit unor numărători neoficiale realizate de BBC și Sky News. Aceasta este cu mult peste cele 100 de nominalizări necesare pentru a se califica.

Sunak se află în fruntea cursei Partidului Conservator pentru a o înlocui pe Liz Truss în funcția de prim-ministru.

Noul lider, ales până vineri

Partidul Conservator a ordonat o competiție care are ca scop finalizarea nominalizărilor luni și instalarea unui nou prim-ministru, al treilea al țării în acest an, în decurs de o săptămână.

Fostul ministru de cabinet Penny Mordaunt a obținut până acum sprijinul public a aproximativ 24 de parlamentari.

Liz Truss a demisionat joi, după 44 de zile. A recunoscut că nu a putut să respecte pachetul său economic de reducere a impozitelor, pe care a fost nevoită să îl abandoneze după ce a stârnit furie în cadrul partidului său și săptămâni de turbulențe pe piețele financiare.

Zeci dintre cei 357 de legislatori conservatori britanici nu au declarat încă public pe cine susțin pentru a o înlocui pe Truss.

Mordaunt are timp până luni după-amiază să strângă 100 de nominalizări. Dacă va atinge acest prag, legislatorii vor organiza un vot indicativ pentru ultimii doi candidați.

Cei 172.000 de membri ai partidului vor putea apoi să decidă între cei doi finaliști printr-un vot online. Noul lider ar trebui să fie ales până vineri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE