Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criză în Marea Britanie. Liz Truss demisionează din funcția de premier, după 45 de zile de mandat

Liz Truss a anunțat că demisionează din fruntea Partidului Conservator și, implicit, din funcția de premier. Aceasta va rămâne în funcția de prim-ministru până la desemnarea succesorului său.

Anunțul vine după întâlnirea lui Truss cu un oficial conservator însărcinat să evalueze dacă prim-ministrul mai are sprijinul colegilor conservatori din Parlament.

Un număr tot mai mare de parlamentari a cerut ca Truss să demisioneze, după un val de crtici declanșate de planul său economic, anunțat luna trecută și abandonat în mare parte după ce a speriat piețele financiare.

Miercuri, premierul doar ce menționase că va rămâne în funcție, spunând că este „o luptătoare și nu o renunță”. Joi, la 15.30 - ora României - și-a anunțat retragerea.

Discursul de la Downing 10

Liz Truss a declarat, într-un discurs ținut în fața sediului Guvernului, din strada Downing, numărul 10, că a preluat mandatul într-un moment de „mare instabilitate economică și internațională”. A vorbit despre războiul din Ucraina, dar și despre cum "familiile și mediul de afaceri erau îngrijorate de modul în care își vor plăti facturile”. Truss a precizat că a fost aleasă „cu misiunea de a schimba această situație”.

Ne-am achitat de misiunea cu privire la facturi și în ceea privește impozitarea asigurărilor. (n.r. renunțarea la o taxă introdusă în primăvară). Și am agreat o viziune asupra unei economii bazate pe impozite mici și creștere puternică, una care ar fi beneficiat de avantajele aduse de Brexit.

-Lizz Truss, în discursul prin care și-a anunțat demisia/ Londra, 20.10.2022

După ce a precizat că a reușit să țină piept facturilor la energie, premierul a recunoscut că „nu poate duce la bun sfârșit mandatul” în baza căruia a fost aleasă și că l-a anunțat pe Regele Charles că renunță la șefia Partidului Conservator - implicit la funcția de premier.

Liz Truss a mai menționat că s-a întâlnit astăzi cu președintele Comitetului 1922, Sir Graham Brady. În urma discuțiilor, au convenit că vor avea loc alegeri interne săptămâna viitoare pentru desemnarea unui nou lider. Dar și că își va îndeplini obligațiile până când succesorul său le va prelua.

Liz Truss, cel mai scurt mandat de premier în Marea Britanie: 45 de zile

În timpul în care a fost premier, Liz Truss a reușit să doboare un record în Marea Britanie. Fostul lider al Partidului Conservator a reușit să rămână în funcție doar pentru 45 de zile. Primul cel mai scurt mandat din istoria Regatului Britanic fiind al lui George Canning care a fost premier doar pentru 119 zile, înainte de a muri în 1827.

Toate problemele lui Liz Truss au început odată cu „Mini-bugetul” său anunțat pe 23 septembrie care a promis miliarde de reduceri de taxe finanțate prin împrumuturi. Aceste măsuri au făcut ca lira sterlină să cunoască o scădere față de dolarul american.

Banca Angliei a intervenit pe măsură ce costurile de împrumut ale Regatului Unit au crescut, aducând un impact imediat asupra creditelor ipotecare ale gospodăriilor.

După o perioadă de tulburări ale pieței și haos politic determinat de politica guvernamentală, Truss și -a demis cancelarul (ministrul de finanțe) Kwasi Kwarteng, punându-l în funcție pe Hunt.

Kwarteng a fost în centrul politicilor economice și fiscale ale guvernului Truss, care au provocat ravagii pe piețele financiare și au provocat criza politică pentru conservatori.

Jeremy Hunt, ministru al finanțelor numit recent de Liz Truss, a confirmat că a confirmat că nu va candida pentru a fi următorul lider al formațiunii și prim-ministru al Regatului Uni, cu toate că este considerat unul dintre favoriți pentru această funcție.

La criza provocată de anunțul demisiei lui Liz Truss au reacționat imediat și mai mulți membri Partidului Laburist, aflat în opoziție. Keir Starmer, Ed Davey, liderul Lib Dems şi SNP au cerut cu toţii convocarea imediată a alegerilor generale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE