Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noul ministru de Finanţe britanic anunță impozite crescute. Cum începe politica premierului Truss să iasă în evidență

Proaspăt pus în funcție, ministrul de Finanţe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, spune că unele impozite vor fi mărite, evidențiând astfel o nouă schimbare bruscă a politicii din partea premierului Liz Truss.

Aceasta se luptă să-şi salveze funcţia pe care o deţine de puţin peste o lună, potrivit Reuters.

Liz Truss a fost pusă în funcția de premier al Marii Britanii de mai puțin de 40 de zile, dar a fost forțată să facă o schimbare majoră în privința reducerilor planificate de taxe care au constituit nucleul programului său economic.

După o perioadă de tulburări ale pieței și haos politic determinat de politica guvernamentală, Truss și -a demis cancelarul (ministrul de finanțe) Kwasi Kwarteng, punându-l în funcție pe Hunt.

Kwarteng a fost în centrul politicilor economice și fiscale ale guvernului Truss, care au provocat ravagii pe piețele financiare și au provocat criza politică pentru conservatori.

„Mini-bugetul” său anunțat pe 23 septembrie -- care a promis miliarde de reduceri de taxe finanțate prin împrumuturi -- a determinat lira sterlină să scadă față de dolar. Banca Angliei a intervenit pe măsură ce costurile de împrumut ale Regatului Unit au crescut, aducând un impact imediat asupra creditelor ipotecare ale gospodăriilor.

Vineri seara, comisarul european pentru afaceri economice a declarat că evenimentele recente din Marea Britanie au evidențiat nevoia de „prudență” economică pe fondul unei perspective economice globale provocatoare.

„Nu avem nicio lecție de predat nimănui și cu atât mai puțin în Marea Britanie”, a spus Paolo Gentiloni. „Avem lucruri de învățat, dimpotrivă, pentru că ceea ce se întâmplă arată cât de volatilă este situația și că trebuie să fim precauți”.

Sondajele de opinie au arătat o prăbușire a sprijinului pentru conservatori, Partidul Laburist de opoziție deschizând un avans de 30 de puncte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE