Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PORTRET. Cine este Liz Truss și ce planuri are cu Marea Britanie

În adolescență, Liz Truss a participat la demonstrațiile împotriva premierului conservator Margaret Thatcher. Ca adult, a ajuns să o admire pe prima femeie lider din Marea Britanie. Azi, secretarul de stat pentru Afaceri Externe, în vârstă de 47 de ani, se pregătește să devină a treia femeie prim-ministru al Marii Britanii.

Membrii Partidului Conservator apreciază promisiunile lui Liz Truss de a reduce taxele și birocrația și de a menține sprijinul ferm al Marii Britanii pentru Ucraina. Dar unii dintre criticii săi spun că este cunoscută pentru faptul că se răzgândește des, dar și pentru că spune ceea ce crede că alții vor să audă.

Ascensiunea în Partidul Conservator

Pe când era studentă la Universitatea Oxford, unde a studiat filozofie, politică și economie, Truss a ajuns președinte al studenților liberal-democrați, perioadă în care a susținut legalizarea canabisului și abolirea monarhiei.

După absolvire, s-a înscris în Partidul Conservator, deși a fost crescută de părinți care îi susțineau pe laburiști. În 2006, a fost aleasă consilier în Greenwich, iar apoi, sub conducerea lui David Cameron, Theresa May și Boris Johnson, a fost ministru al educației, secretar de stat pentru mediu, secretar de stat pentru justiție și secretar șef al Trezoreriei.

De asemenea, a mai îndeplinit și funcțiile de secretar de stat pentru comerț internațional, ministru pentru femei și egalitate, iar din 2021 este ministru de externe.

A susținut ieșirea din UE

Truss a fost inițial anti-Brexit, dar apoi a devenit o susținătoare a ieșirii din UE. Criticii spun că a riscat un război comercial cu Uniunea Europeană, din cauza impasului în care se afla protocolul cu Irlanda de Nord.

Popularitatea lui Liz Truss a crescut după contribuția pe care a avut-o la eliberarea a doi cetățeni britanici din Iran, ceea ce niciunul dintre predecesorii săi nu a reușit să facă. Liz Truss este unul dintre membri de rang înalt ai Cabinetului Conservator, cu cea mai îndelungată activitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE