Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Breaking news. Liz Truss va fi noul premier al Marii Britanii, după ce a fost aleasă liderul Partidului Conservator

Liz Truss a fost aleasă noul lider al Partidul Conservator din Marea Britanie și, totodată, va prelua funcția de premier, rămasă vacanta după demisia lui Boris Johnson.

Truss a câștigat 81.326 de voturi, comparativ cu 60.399 de voturi a lui Sunak.

Actualul ministru de Externe, Liz Truss, era favorită în sondaje în fața contracandidatului său, Rishi Sunak. În cursă s-au înscris opt candidați, iar la votul final au ajuns Liz Truss și fostul ministru de finanțe în Guvernul Johnson, Rishi Sunak. Sir Graham Brady adaugă că a existat o prezență la vot de 82,6%.

„Boris: ai terminat Brexitul, l-ai zdrobit pe Jeremy Corbyn, ai lansat vaccinul și l-ai înfruntat pe Vladimir Putin”, a spus Truss. 

„Ești admirat de la Kiev la Carlisle.”

„Știu că toate convingerile noastre rezonează cu poporul britanic”, a spus ea mulțimii . 

„Am făcut campanie ca conservator și voi guverna ca conservator”, a adăugat aceasta.

Partidul Conservator a început să permită membrilor să își aleagă liderul abia după 1997, iar aceasta este a patra oară când are loc un scrutin al tuturor membrilor.

Dar este doar a doua oară când partidul folosește acest proces pentru a alege un nou lider în timpul mandatului. Există doar aproximativ 160.000 de membri ai Partidului Conservator (CCHQ nu a dat o cifră actualizată recent) și mulți oameni și-au exprimat îngrijorarea că decizia cu privire la cine va fi următorul premier este luată de un atât de mic (și nereprezentativ) eșantion al populației.

Când parlamentarii conservatori l-au votat pentru Boris Johnson să devină prim-ministru în 2019, 92.153 de membri de partid l-au votat în funcție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE