Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Boris Johnson și-a anunțat demisia din fruntea Partidului Conservator: „Sunt trist că renunț la cel mai bun job din lume!”

Boris Johnson și-a anunțat demisia în fața cabinetului din Downing Street 10, în urma apelurilor din partea miniştrilor şi parlamentarilor Partidului Conservator. În discursul oficial, s-a arătat mândru de realizări și trist că părăsește „cel mai bun job din lume”.

„Foarte mulți au votat Conservatorii, în ultima vreme. Vă mulțumesc pentru un mandat extraordinar. A fost cea mai mare participare și vot pentru Conservatori. Am muncit foarte mult în ultimele zile, nu doar pentru că am vrut, dar pentru că am crezut că este datoria și obligația mea să continui ce am promis. Sunt mândru de ceea ce a obținut acest guvern, inclusiv Brexitul și că am readus puterea în această țară și am reușit să trecem peste pandemie și că am ieșit cel mai repede din lockdown. De asemenea ne-am implicat în a ajuta Ucraina pentru a face față agresiunii ruse. Marea Britanie va ajuta în continuare Ucraina în lupta împotriva Rusiei”, a declarat Boris Johnson.

Boris Johnson: În politică nimeni nu este „indispensabil”

Johnson continuă că în politică nimeni nu este „indispensabil”. Premierul a mai spus că îi va oferi noului lider cât poate de mult sprijin poate pentru a se instala în funcție.

Boris Johnson a mai declarat că în cursul săptămânii viitoare va fi anunțat calendarul pentru alegerea viitorului lider al partidului. Acesta a spus că până la găsirea înlocuitorului său, interesele publice vor fi servite.

„Am convenit cu Sir Graham Brady, liderul grupului nostru parlamentar, că procesul de alegere a unui nou președibte începe acum, iar calendarul va fi anunțat săptămâna viitoare. Astăzi am numit un Cabinet care să guverneze, la fel cum voi face și eu, până la alegerea unui nou lider”, a declarat Boris Johnson.

La final, Johnson a mai spus că este trsist că trebuie să-și dea demisia, precizând că nu este gata să renunțe la „cel mai bun loc de muncă din lume”.

„Vreau să vă spun că sunt trist că renunț la cel mai bun bun job din lume”, a declarat Boris Johnson.

Boris Johnson își anunță astăzi demisia din fruntea Partidului Conservator

Boris Johnson își va anunța astăzi demisia din fruntea Partidului Conservator, spun surse citate de BBC și Sky News. Politicianul britanic ar urma să mai rămână premier doar până la toamnă, când vor avea loc alegeri interne pentru desemnarea liderului Partidului Conservator, scrie presa britanică.

Demisia premierului britanic vine în contextul în care mai mulți miniștri ai cabinetului și zeci de parlamentari din Partidul Conservator și-au părăsit funcțiile guvernamentale în ultimele 24 de ore.

Premierul a acceptat să demisioneze după un val de renunţări din cabinetul său, într-o convorbire cu liderul grupului deputaţilor conservatori fără portofoliu Graham Brady, a precizat BBC.

La rândul său, un reporter al tabloidului The Sun a informat că premierul va rămâne lider al Partidului Conservator până la alegerea unui nou şef al formaţiunii, în această vară. Însă BCC a relatat că Johnson îşi va da demisia şi din funcţia de şef al Partidului Conservator.

Împotriva tuturor, premierul Boris Johnson se agaţă de putere

Premierul britanic Boris Johnson a respins miercuri apelurile de a-şi da demisia, venite inclusiv din partea susţinătorilor săi loiali şi în pofida unei avalanşe de demisii din guvern, generate de o criză fără precedent în care l-au cufundat scandaluri repetate, transmite AFP.

Prim-ministrul conservator al Marii Britanii s-a confruntat miercuri cu cea mai grea zi a mandatului său, plină de cazuri jenante şi un val de acuzaţii de minciuni.

Mai mulţi miniştri de prim plan, inclusiv cei loiali, i-au cerut să demisioneze deoarece situaţia a devenit insuportabilă, potrivit presei britanice. Printre numele citate, acest apel a venit din partea ministrului de interne Priti Patel, sau chiar a lui Nadhim Zahawi, la mai puţin de 24 de ore de la numirea sa în funcţia de ministru al finanţelor.

Dar, aşa cum a procedase deja la începutul zilei în faţa deputaţilor, Boris Johnson a replicat că vrea să rămână în funcţie pentru a se dedica "problemelor extrem de importante" cu care se confruntă ţara."Vom continua cu guvernul acestei ţări", a susţinut Boris Johnson miercuri după-amiază în faţa şefilor comisiilor parlamentare.

Val de demisii în cabinetul lui Boris Johnson

Ministrul sănătăţii Sajid Javid şi cel al finanţelor, Rishi Sunak, şi-au anunţat demisia marţi seara. Alţi membri ai guvernului, de rang inferior, le-au urmat exemplul. Până în prezent, numărul plecărilor se apropie de 40. Secretarul de stat pentru Ţara Galilor, Simon Hart, a demisionat miercuri seară, devenind al treilea membru al cabinetului care părăseşte barca premierului Boris Johnson.

Pe de altă parte, premierul l-a demis miercuri pe ministrul locuinţelor Michael Gove, despre care presa a informat că a cerut demisia şefului guvernului, a declarat un consilier al primului ministru."L-a demis pe Michael Gove", a declarat la Sky News James Duddridge, consilier al premierului, care a asigurat că acesta este "într-o dispoziţie veselă şi se va bate".

Boris Johnson rămâne aşadar combativ. El consideră că nu ar fi responsabil să părăsească puterea în actualul context dificil, marcat de criza puterii de cumpărare şi de războiul din Ucraina. Anterior, în timpul sesiunii săptămânale de întrebări şi răspunsuri în faţa parlamentarilor, punctată de râsete şi batjocuri puternice, Boris Johnson a susţinut că "mandatul colosal" care i-a fost încredinţat de alegători în 2019 îl face dator să continue.

72% dintre britanici consideră că Boris Johnson ar trebui să demisioneze

Potrivit unui sondaj Savanta ComRes dat publicităţii miercuri, 72% dintre britanici consideră că prim-ministrul ar trebui să demisioneze.

Deja slăbit semnificativ de scandalul petrecerilor ilegale desfăşurate în Downing Street în timpul pandemiei de COVID-19, Boris Johnson a supravieţuit unui vot de neîncredere în propria sa tabără în urmă cu câteva săptămâni. Însă, potrivit presei britanice, în culise, curentul anti-Johnson acţionează pentru a permite organizarea unui nou vot rapid, prin schimbarea actualei reguli care îl protejează pe şeful guvernului pentru încă 11 luni. Alegerea biroului executiv al puternicului Comitet 1922, în măsură să soluţioneze problema, urmează să aibă loc luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE