Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rishi Sunak, dat favorit pentru a fi desemnat premier în Marea Britanie. Fostul ministru de Finanțe, la concurență cu Boris Johnson

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Cursa pentru desemnarea noului președinte al Partidului Conservator din Marea Britanie, după demisia lui Liz Truss, a luat amploare. Fostul ministru de Finanţe, Rishi Sunak, fostul premier Boris Johnson şi Penny Mordaunt, liderul Camerei Comunelor, beneficiază de cea mai mare susținere din partea colegilor în alegerile interne pentru desemnarea noului lider al partidului ce va fi și noul premier.

După anunțul demisiei lui Liz Truss, fostul premier Boris Johnson și-a scurtat vacanța în Caraibe pentru a se asigura că beneficiază de suficienți susținători în competiția pentru șefia Partidului Conservator.

Euroscepticul britanic Jacob Rees-Mogg, ministrul al Afacerilor și un apropiat al lui Johnson, s-a numărat printre parlamentarii conservatori care și-au exprimat susținerea pentru fostul premier britanic, alături de mai mulți politicieni care au publicat pe Twitter mesaje cu hashtag-ul #BackBoris.

Cei care vor să o înlocuiască pe Liz Truss, cea care a intrat în istorie drept premierul cu cel mai scurt mandat din istoria Marii Britanii, trebuie să obțină sprijinul a 100 de parlamentari conservatori până luni după-amiază, notează Euronews.com.

În cazul în care există mai mulți concurenți înscriși în cursă, cei aproape 170.000 de membri ai Partidului Conservator își vor putea exprima votul într-un scrutin online.

Astfel, noul premier britanic ar urma să fie ales până vineri, 28 octombrie. Câștigătorul alegerilor interne din Partidul Conservator va deveni al cincilea lider al formațiunii politice în decursul ultimilor șase ani și va conduce Guvernul într-un context dificil.

Rishi Sunak, fostul ministru de Finanțe, ar fi marele favorit

În vârstă de 42 ani, Rishi Sunak, fostul ministru de Finanțe, s-a clasat pe a doua poziție la ultimele alegeri interne din Partidul Conservator, care au fost câștigate de Liz Truss.

În timpul dezbaterilor televizate dintre cei doi, Sunak a criticat politicile economice propuse de Truss prin care viza reducerea impozitelor, spunând că măsurile sunt „basme” care ar duce economia în cădere liberă.

El s-a prezentat drept un adept al stabilității, care ar putea gestiona situațiilor dure ale finanțelor publice din Regatului Unit. Cele mai multe dintre previziunile lui Sunak s-au adeverit, în special cea referitoare la prăbușirea lirei sterline. Din acest motiv, unii dintre membrii Partidului Conservator au afirmat că acest lucru îi confirmă abilitățile de lider.

Rishi Sunak a fost ministru al Finanțelor în Cabinetul condus de Boris Johnson. El a demisionat pe fondul scandalurilor care au decimat guvernarea lui Johnson, în mod special cele despre petrecerile organizate la Downing Street în pandemie.

Sunak a condus Finanțele Marii Britanii în timpul pandemiei de COVID-19, când a decis alocarea a miliarde de lire sterline pentru a sprijini mediul de afaceri și angajații afectați din cauza restricțiilor.

Familia lui provine din India și s-a mutat în Marea Britanie din Africa de Est. Sunak a urmat cursurile Colegiului Winchester, o instituție de învățământ privată unde taxele de școlarizare se ridică la aproape 34.000 de lire sterline pe an. De asemenea, el a studiat la Universitatea Oxford.

Unii dintre critici susțin că Sunak ar putea deveni o țintă pentru Opoziție, în contextul crizei costului vieții, dar și din cauza educației sale elitiste și a ultimelor sale locuri de muncă la banca de investiții Goldman Sachs și la un fond speculativ.

De asemenea, fostul ministru de Finanțe a fost criticat în termeni duri ca urmare a dezvăluirilor potrivit cărora soția sa, Akshata Murthy, a evitat să plătească impozite pentru veniturile sale din străinătate. Tatăl ei este unul dintre cei mai bogați oameni din Iran.

Cine este Penny Mordaunt

Penny Mordaunt, liderul Camerei Comunelor, a fost prima care și-a anunțat oficial candidatura pentru șefia Partidului Conservator. În vârstă de 49 de ani, ea s-a clasat pe a treia poziție la ultimele alegeri interne ale conservatorilor, după Sunak și Truss.

Mordaunt nu a avut o funcție de conducere în cadrul Guvernului Johnson, ceea ce îi permite să se prezinte ca având o reputație imaculată, comparativ cu scandalurile declanșate de ultimele guvernări.

Penny Mordaunt este populară în rândul parlamentarilor conservatori. Ea i-a ținut locul lui Liz Truss în ultimele zile, vorbind în numele fostului premier, în condițiile în care fostul cancelar Kwasi Kwarteng a fost demis pentru planurile sale economice ratate, care au stârnit temeri pe piețele financiare.

Unii politicieni conservatori consideră că Mordaunt ar putea fi candidatul perfect pentru a veni în sprijinul partidului dezbinat. Cu toate acestea, ea nu este un politician cunoscut în rândul cetățenilor britanici.

Mordaunt a avut un rol important în campania pro-Brexit. Ea a fost prima femeie care a devenit ministru al Apărării în 2019, fiind înlăturată de Johnson după doar trei luni în funcție, deoarece a susținut un alt candidat la șefia partidului, mai exact pe Jeremy Hunt.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE