Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Impas politic în Marea Britanie: Cine i-ar putea lua locul lui Liz Truss în fruntea Partidului Conservator

Liz Truss și-a anunțat joi demisia din funcția de prim-ministru al Marii Britanii după doar 45 de zile de la învestire. Portretizată ca o nouă „doamnă de fier” care va dezlănțui în cele din urmă adevăratul potențial al țării în perioada post-Brexit, Truss a devenit în final premierul cu cel mai scurt mandat din istoria Marii Britanii.

Pe lângă incapacitatea acesteia de a pune în practică viziunea Partidului Conservator, demisia lui Truss reflectă o criză de identitate în rândul conservatorilor britanici, așa cum notează și „The Washington Post”.

Marea Britanie încearcă să își găsească locul în lume după experiența Brexit-ului, iar pe plan intern încearcă să combată efectele inflației galopante. Truss a încercat să rezolve problema inflației printr-o politică fiscală care urmărea reducerea impozitelor pentru cei cu venituri mari, investitori și corporații. Această politică a ajutat pe termen scurt lira sterlină, însă, în final, măsura nu a fost suficientă.

 „Am venit în această funcție în perioada de criză economică și instabilitate pe plan internațional. Am fost aleasă de Partidul Conservator care mi-a oferit mandatul să schimb aceste lucruri. Recunosc că, având în vedere situația creată, nu-mi pot continua mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator. L-am anunțat pe Majestatea Sa, Regele, că renunț la mandatul de președinte al Partidului Conservator. Rămân în funcția de prim-ministru până când va fi ales un succesor,” a spus în final Truss.

Cine ar putea fi succesorul lui Liz Truss

Conservatorii sunt divizați în ceea ce privește posibilul succesor al lui Truss, al treilea în decurs de doar opt săptămâni. Totuși, Partidul Conservator plănuiește să își aleagă noul lider până pe 28 octombrie.

Jeremy Hunt, noul ministru britanic de Finanțe care a încercat de două ori să devină prim-ministru, s-a exclus rapid din cursa pentru conducerea Partidului Conservator. Printre posibilii succesori se află Rishi Sunak, principalul rival al lui Truss în ultima cursă pentru șefia partidului. Acesta a avertizat că politicile economice  ale lui Truss vor fi un fiasco.

Un alt potențial candidat ar putea fi Penny Mordaunt, șefa Camerei Comunelor, populară printre conservatorii britanici. O altă variantă vehiculată ar fi întoarcerea fostului premier, Boris Johnson. Aliații săi au declarat ziarelor britanice că este în „interesul național” ca el să se întoarcă în funcția de premier.

Alegerile anticipate nu par posibile

Partidul Conservator se află la putere deja de 12 ani, iar unii britanici nu își mai doresc o conducere conservatoare. Dacă s-ar organiza acum alegeri generale, aproape sigur conservatorii le-ar pierde. În ultima perioadă, Partidul Laburist, din opoziție, a urcat cu 30 de puncte în sondajele de opinie. Totuși, de vreme ce conservatorii, conduși la vremea respectivă de Boris Johnson, au câștigat alegerile generale în 2019,  aceștia nu trebuie să se supună unui alt vot până în 2024.

O moțiune pentru a solicita alegeri anticipate ar avea nevoie de cel puțin două treimi din voturile parlamentarilor britanici. Or acest lucru ar fi posibil doar dacă conservatorii ar susține moțiunea.

Între timp, Truss va deține interimatul funcției de prim-ministru al Marii Britanii până va fi numit un succesor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE