Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacții internaționale după demisia premierului britanic Liz Truss

Demisia premierului britanic Liz Truss a stârnit un val de reacții. Truss a avut cel mai scurt mandat din istoria Marii Brinaii, unul de doar 44 de zile. Asta în condițiile în care procedura de numire a lui Truss în această funcție a durat 53 de zile.

Laburiștii cer alegeri anticipate

Mandatul Guvernului Truss a fost marcat de o serie de critici lansate chiar de oficiali din partidul din care Truss a făcut parte. S-a întâmplat după ce Liz Truss a anunțat un program economic bazat pe diminuarea taxelor în speranța de a redresa economia. Pe lângă asta, în ultima săptămână, doi miniștri au plecat din Guvern.

„Am venit în această funcție în perioada de criză economică și instabilitate pe plan internațional. Familii și oameni de afaceri erau îngrijorați de cum își vor plăti facturile. Am fost aleasă de Partidul Conservator care mi-a oferit mandatul să schimb aceste lucruri. Recunosc că, având în vedere situația creată, nu-mi pot continua mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator. L-am anunțat pe Majestatea Sa, Regele, că renunț la mandatul de președinte al Partidului Conservator. Rămân în funcția de prim-ministru până când va fi ales un succesor,” a declarat Liz Truss, premierul demisionar al Marii Britanii.

Presa britanică menționează întoarcerea lui Boris Johnson

Liz Truss și-a dat demisia și din funcția de președinte al Partidului Conservator. Oficiali au declarat că o nouă conducere a formațiunii ar putea fi aleasă săptămâna viitoare.  Laburiștii cer însă alegeri anticipate. După ce Truss și-a dat demisia, liderul Laburiștilor, Keir Starmer, a declarat că Marea Britanie nu poate asista la un nou experiment.

„Ei bine, ce degringoladă și nu este vorba doar de o telenovelă la vârful Partidului Conservator. Această situație dăunează grav economiei și reputației țării noastre. Iar publicul plătește cu prețuri și ipoteci tot mai mari. Așa că nu putem avea o revenire continuă a haosului. Nu putem avea un alt experiment la vârful Partidului Conservator. Există o alternativă, iar aceasta este un guvern laburist stabil,” a spus Keir Starmer, liderul Partidului Laburist.

Presa britanică, dar și analiști politici de la București, anunță că plecarea lui Truss ar putea însemna o revenire a fostului premier britanic, Boris Johnson.

„Se anunță foarte multe voci care îl cheamă înapoi pe Boris Johnson. Or, pentru o parte din investitori, pentru băncile din City, ar fi mai degrabă o veste bună ce ar putea să ducă la o creștere a lirei sterline, dar situația Marii Britanii după Brexit nu s-a îmbunătățit oricât ar încerca Conservatorii să găsească scuze și, probabil, nici nu are mari șanse să se îmbunătățească,” a explicat Andrei Țăranu, analist politic.

Reacțiile internaționale

Pe plan internațional, reacțiile au fost mai reținute. Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a refuzat să comenteze evenimentele politice de la Londra. Și președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că se abține de la comentarii, dar a precizat că își dorește stabilitate pentru poporul britanic.

„Nu voi comenta această chestiune care ține de politica britanică, dar ceea ce vreau să spun este că am avut întotdeauna întâlniri și schimburi foarte constructive la telefon, chiar acum câteva zile la Praga. Vreau să spun, de asemenea, că Franța, ca prieten al poporului britanic, își dorește stabilitate și în acest context de război și de tensiuni legate de criza energetică, este important ca Marea Britanie să pornească din nou pe calea stabilității politice și asta este tot ceea ce îmi doresc... La nivel personal, sunt întotdeauna trist când văd un coleg plecând și sper că stabilitatea va reveni,” a spus Emmanuel Macron, președintele Franței.

„Statele Unite şi Regatul Unit sunt aliaţi puternici şi prieteni de durată, iar aceste lucruri nu se vor schimba. Îi mulţumesc premierului Liz Truss pentru parteneriatul său într-o paletă largă de chestiuni, inclusiv în tragerea Rusiei la răspundere pentru războiul împotriva Ucrainei. Ne vom continua colaborarea strânsă cu guvernul Regatului Unit, în timp ce lucrăm împreună pentru soluţionarea provocărilor globale cu care se confruntă naţiunile noastre”, a menţionat Joe Biden în mesajul său.

În acest timp, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a salutat demisia lui Liz Truss, afirmând despre aceasta că a fost o „ruşine” de premier care va rămâne în memorie pentru „analfabetismul său catastrofal”.

Fotoliul deținut de Liz Truss a început să se clatine după ce premierul britanic a anunțat un program economic care prevedea o serie de reduceri de taxe, printre care eliminarea cotei maxime a impozitului pe venit pentru cei cu venituri mari. După acest anunț, lira sterlină a scăzut.

Ulterior, Guvernul Truss a renunțat la unele inițiative, iar ministrul de Finanțe a fost demis. A urmat demisia ministrului de Interne, Suella Braverman , care a invocat o „încălcare tehnică” a regulilor ministeriale. Truss va deține interimatul funcției de prim-ministru al Marii Britanii până va fi numit un succesor. Partidul Conservator din Marea Britanie este la putere de 15 ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE