Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cinci politicieni conservatori se luptă pentru funcția de premier al Marii Britanii, în cazul în care Boris Johnson va fi demis

Publicat de: Euronews

Premierul britanic Boris Johnson se confruntă cu o moţiune de cenzură luni, pe fondul mai multor scandaluri, printre care dezvăluirile privind petrecerile desfăşurate la reşedinţa din Downing Street în plin lockdown impus de pandemia de COVID-19. Dacă va pierde votul de încredere, atunci Boris Johnson va fi destituit, ceea ce va însemna că Partidul Conservator va organiza o competiţie internă pentru desemnarea unui successor. Agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres, îi prezintă succint pe principalii politicieni care i-ar putea lua locul actualului premier britanic.

Liz Truss

Secretarul de stat pentru Afaceri Externe, Liz Truss, se află constant în topul încrederii dintre membrii Partidului Conservator. Aceasta şi-a cultivat cu grijă imaginea publică, anul trecut fotografiindu-se într-un tanc, ceea ce a evocat o imagine similară, din 1986, cu prima femeie în funcţia de prim-ministru al Marii Britanii, Margaret Thatcher. Liz Truss, în vârstă de 46 de ani, a fost totodată ministru al Comerţului Internaţional în primii doi ani ai mandatului premierului Boris Johnson.

Jeremy Hunt

Jeremy Hunt s-a plasat pe locul doi în competiţia internă din 2019 a Partidului Conservator, după Boris Johnson. În ultimii doi ani, el şi-a folosit experienţa de fost ministru al Sănătăţii pentru a prezida comisia pentru sănătate a Camerei Comunelor.

Rishi Sunak

Rishi Sunak este atualul ministru al Finanţelor. Acesta a fost lăudat pentru pachetul de redresare economică în timpul pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, Sunak a fost și criticat pentru că nu a furnizat suficient sprijin gospodăriilor britanice şi a primit o amendă pentru încălcarea restricţiilor din timpul lockdown-ului.

Nadhim Zahawi

Nadhim Zahawi este în present ministrul Educației. Acesta este unul dintre co-fondatorii YouGov, companie specializată în studii sociale, înainte de a intra în parlament în 2010. Săptămâna trecută, el a declarat că ar fi un „privilegiu” dacă ar deveni prim-ministru.

Penny Mordaunt

Fost ministru al Apărării şi susţinătoare ferventă a Brexit-ului, Penny Mordaunt a fost destituită de Boris Johnson când acesta a devenit prim-ministru, după ce ea îl sprijinise pe Jeremy Hunt la competiţia internă din 2019 din Partidul Conservator. Ea l-a criticat pe Johnson, calificând drept „ruşinoase” petrecerile organizate în plin lockdown în Downing Street.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE