Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rishi Sunak confirmă că va candida pentru funcția de premier al Marii Britanii

Rishi Sunak, fostul ministru britanic de Finanțe, a anunțat duminică, pe Twitter, că va participa la alegerile interne pentru șefia Partidului Conservator, în așa fel încât să obțină funcția de premier al Marii Britanii.

Sunak a afirmat că vrea să candideze pentru a „redresa” economia Regatului Unit şi a „uni” Partidul Conservator

„Regatul Unit este o ţară măreaţă, însă noi ne confruntăm cu o profundă criză economică", a scris Sunak pe Twitter, în mesajul prin care confirmă decizia de a candida.

„De aceea candidez pentru a fi liderul Partidului Conservator şi următorul vostru prim-ministru", a adăugat fostul ministru de Finanțe.

Sunak beneficiază de susținerea a cel puțin 124 de parlamentari conservatori, potrivit estimărilor realizate de BBC și Sky News, citate de Euronews.com.

În septembrie, Rishi Sunak a fost învins de Liz Truss în cursa internă pentru înlocuirea lui Boris Johnson la conducerea Partidului Conservator, potrivit Agerpres.

Înainte de a-și anunța oficial candidatura, Sunak a primit mai multă susținerea din partea parlamentarilor conservatori decât rivalii săi din cursa internă. Este vorba despre fostul ministru Apărării, Penny Mordaunt, şi de Boris Johnson, care încearcă să revină în funcţia de premier.

Rishi Sunak a părăsit Cabinetul condus de Boris Johnson în iulie, ceea ce a dus la declanșarea unei rebeliuni încheiate prin înlăturarea lui Johnson.

„Va exista integritate, profesionalism şi responsabilitate la absolut orice nivel al guvernului şi voi lucra zi de zi pentru a duce treaba la bun sfârşit.

"Vă cer să-mi acordaţi o şansă pentru a ajuta la rezolvarea problemelor noastre", a afirmat Sunak, potrivit sursei citate.

Cum se desfășoară alegerile interne în Partidul Conservator din Marea Britanie

Candidații care vor conducă Partidul Conservator după demisia lui Liz Truss trebuie să depună fiecare până luni la ora 13:00 GMT (ora 16, ora României) cel puţin 100 de semnături din rândul celor 357 de parlamentari conservatori pentru a putea candida. Astfel, vor putea fi depuse cel mult trei candidaturi.

Ulterior, politicienii conservatori vor trebui să se pună de acord asupra a două dintre aceste nume care vor intra la votul final. La scrutinul care va decide noul președinte al Partidului Conservator urmează să-și exprime votul cei aproape 170.000 de membri ai formaţiunii. Ei vor alege până vineri, 28 octombrie, liderul partidului, iar acesta va deveni premier.

Procesul electoral intern a fost simplificat prin comparație cu practica obişnuită, astfel încât succesorul lui Liz Truss să poată fi ales rapid. În vară, acest proces a durat două luni după demisia lui Boris Johnson, opt candidaţi intrând atunci în cursa ce a presupus voturi succesive după care era eliminat câte unul dintre ei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE