Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Finanțelor de la Londra, primul politician de top inclus în clasamentul celor mai bogaţi oameni din Marea Britanie

Ministrul britanic al Finanţelor, Rishi Sunak, criticat în ţara sa pentru acţiunile sale insuficiente împotriva creşterii preţurilor, este primul responsabil politic de top inclus în clasamentul celor mai bogaţi oameni din Marea Britanie.

Averea ministrului, în vârstă de 42 de ani, şi a soţiei sale, Akshata Murty, fata co-fondatorului grupului de tehnologie Infosys, este estimată la 730 de milioane de lire sterline (aproape 861 de milioane de euro). Așa se arată într-un raport anual realizat de publicaţia „Sunday Times” cu privire la cei mai bogaţi 1.000 de oameni din Marea Britanie.

Conform ediţiei din acest an, Rishi Sunak se clasează pe locul 222 în acest clasament în fruntea căruia se află fraţii Sri şi Gopi Hinduja, proprietari ai conglomeratului cu acelaşi nume (28,47 de miliarde de lire), inventatorul James Dyson (23 de miliarde de lire sterline) şi oamenii de afaceri David şi Simon Ruben (22,27 de miliarde de lire).

Scandal de amploare

Luna trecută, Rishi Sunak a devenit subiectul unor dezvăluiri stânjenitoare care i-au prejudiciat serios imaginea, transmite Agerpres, citând AFP.

Potrivit acestora, soția sa, Akshata Murty, de naţionalitate indiană, a avut un statut fiscal avantajos, care i-a permis să economisească milioane de lire sterline la plata impozitelor. Mai precis, deși trăia la Londra, ea era „non-rezidentă” în Marea Britanie, fapt ce i-a permis să evite plata impozitelor pentru veniturile din străinătate. Potrivit estimărilor BBC, ar fi economisit în acest fel 2,1 milioane de lire sterline pe an.

Chiar dacă, în urma scandalului, Akshata Murty a anunțat că își va schimba aranjamentele fiscale, iar Rishi Suna nu a fost găsit vinovat de încălcarea codului de conduită ministerial, șeful Finanțelor de la Londra este în continuare acuzat că nu face suficient pentru populație, în condiţiile în care inflaţia din Marea Britanie a urcat la 9% în luna aprilie, cea mai ridicată valoare din ultimii 40 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE