Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rishi Sunak devine lider al Conservatorilor și următorul premier britanic

Publicat de: Euronews

Fostul ministru de finanțe al Marii Britanii, Rishi Sunak, devine cel de-al treilea prim-ministru, din ultimele șapte săptămâni.

24/10/2022 , 21:34

Rishi Sunak, întâlnire cu Regele Charles al III-lea înainte de preluarea atribuțiilor de premier

Guvernul britanic a anunțat că Rishi Sunak va efectua o vizită, marți, la Palatul Buckingham, unde se va întâlni cu Regele Charles al III-lea.

Întrevederea din Sunak și noul monarh va avea loc, numai după ce Lizz Truss va conduce ultima ședință a Cabinetului său la ora locală 9:00 (ora 12:00, ora României). Apoi, ea va susține un discurs la Downing Street, iar ulterior va merge la Palatul Buckingham pentru o audiență cu Regele, potrivit The Guardian.

Cu prilejul întâlnirii cu Regele Charles al III-lea, Rishi Sunak va fi desemnat să formeze noul Guvern.

Noul premier va susține un discurs în jurul orei locale 11:35 (14:35, ora României).

24/10/2022 , 16:07

Rishi Sunak, candidat unic la șefia Partidului Conservator. Va deveni premier odată ales

Penny Mordaunt renunță la cursa pentru șefia Partidului Conservator și anunță că îl susține pe Rishi Sunak. Acesta devine astfel candidat unic și va fi ales șeful partidului. Acest lucru îi asigură și funcția de premier al Marii Britanii.

Știrea inițială:

Candidații pentru a o înlocui pe Liz Truss trebuie să obțină sprijinul a cel puțin 100 de colegi parlamentari din Partidul Conservator până astăzi la ora 16:00 (ora României), iar până acum doar Sunak a depășit acest obiectiv.

Duminică seară, fostul premier Boris Johnson a declarat că nu se va înscrie în cursă, susținând că, deși are suficientă susținere, acum "nu este momentul potrivit" pentru o revenire în prima linie a politicii. O serie de susținători de profil înalt ai lui Johnson și-au schimbat acum sprijinul pentru Sunak.

Un alt contracandidat, Penny Mordaunt, se crede că este departe de pragul de 100 de voturi, chiar și după ce a obținut o parte din voturile potențiale ale lui Johnson, relatează euronews.com.

Dacă doar un singur parlamentar - Rishi Sunak - are mai mult de 100 de parlamentari care îl susțin la închiderea nominalizărilor, acesta va deveni prim-ministru până la sfârșitul săptămânii.

Dacă și Mordaunt are sprijinul a peste 100 de parlamentari, joi ar urma să aibă loc un posibil sondaj online al membrilor Partidului Conservator.

Multimilionarul Sunak, în vârstă de 42 de ani, a pierdut ultimul vot al membrilor de partid pentru conducerea partidului în fața lui Liz Truss, în august. Truss a devenit cel mai scurt mandat de prim-ministru al Marii Britanii când a demisionat săptămâna trecută.

Liz Truss, premier numai 45 de zile

Liz Truss a demisionat săptămâna trecută din fruntea Partidului Conservator și, implicit, din funcția de premier. Aceasta va rămâne în funcția de prim-ministru până la desemnarea su

Un număr tot mai mare de parlamentari a cerut ca Truss să demisioneze, după un val de crtici declanșate de planul său economic, anunțat luna trecută și abandonat în mare parte după ce a speriat piețele financiare.

În timpul în care a fost premier, Liz Truss a reușit să doboare un record în Marea Britanie. Fostul lider al Partidului Conservator a reușit să rămână în funcție doar pentru 45 de zile. Primul cel mai scurt mandat din istoria Regatului Britanic fiind al lui George Canning care a fost premier doar pentru 119 zile, înainte de a muri în 1827.

Toate problemele lui Liz Truss au început odată cu „Mini-bugetul” său anunțat pe 23 septembrie care a promis miliarde de reduceri de taxe finanțate prin împrumuturi. Aceste măsuri au făcut ca lira sterlină să cunoască o scădere față de dolarul american.

Banca Angliei a intervenit pe măsură ce costurile de împrumut ale Regatului Unit au crescut, aducând un impact imediat asupra creditelor ipotecare ale gospodăriilor.

După o perioadă de tulburări ale pieței și haos politic determinat de politica guvernamentală, Truss și -a demis cancelarul (ministrul de finanțe) Kwasi Kwarteng, punându-l în funcție pe Hunt.

Kwarteng a fost în centrul politicilor economice și fiscale ale guvernului Truss, care au provocat ravagii pe piețele financiare și au provocat criza politică pentru conservatori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE