Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liz Truss, prim-ministru doar 45 de zile. Cine sunt ceilalți lideri europeni care au avut mandate de premier scurte

Liz Truss a demisionat din funcția de premier al Marii Britanii după doar 45 de zile, devenind în mod oficial premierul cu cel mai scurt mandat din istoria țării. Truss a reușit „performanța” de a-l devansa pe George Canning, cel care a servit ca premier pentru 118 zile până la moartea sa în 1827. Euronews.com a alcătuit o listă (neexhaustivă) cu premierii europeni care au avut printre cele mai scurte mandate.

Muntenegru: Dritan Abazović – 176 de zile

Liderul partidului liberal-verzi URA a ajuns în funcție după ce guvernul anterior s-a prăbușit în aprilie, când aliații politici s-au certat din cauza obstrucționismului, o practică în care anumite politici erau amânate în mod deliberat.

Coaliția lui Abazović, formată în mare parte din partide pro-europene și minoritare s-a destrămat după ce acesta a semnat controversatul acord de proprietate cu Biserica Ortodoxă Sârbă la începutul lunii august, stârnind proteste imediate din partea opoziției. În ciuda faptului că guvernul condus de Abazović a căzut în urma unei moțiuni de cenzură, noul prim-ministru al Muntenegrului nu a fost încă numit, astfel că acesta continuă să servească în funcție.

Belgia: Paul Vanden Boeynants – 165 de zile

Paul Vanden Boeynants a servit de două ori ca prim-ministru al Belgiei: prima dată timp de doi ani în anii ‘60 și apoi din nou pentru doar 165 de zile între 20 octombrie 1978 și 3 martie 1979.

Franța: Bernard Cazeneuve – 161 de zile

Premierul socialist francez Bernard Cazeneuve a fost în funcție doar cinci luni și patru zile, din decembrie 2016 până în mai 2017.

El a fost numit în funcție de președintele Hollande. Cazeneuve a demisionat la sfârșitul mandatului lui Hollande, când Emmanuel Macron a preluat funcția de președinte al Franței.

Italia: Amintore Fanfani – 102 zile

Amintore Fanfani a fost prim-ministru al Italiei de șase ori în total. A fost prim-ministru în perioada 18 aprilie - 29 iulie 1987, o perioadă de 102 zile.

România: Mihai Răzvan Ungureanu – 89 de zile

Mihai Răzvan Ungureanu a fost numit prim-ministru al României în februarie 2012 în încercarea de a stabiliza țara pe fondul unei grave crize politice. În luna mai a aceluiași an, guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu avea să cadă în urma unei moțiuni de cenzură.

Bulgaria: Andrei Lukanov – 22 de zile

Andrei Lukanov deține recordul pentru cel mai scurt timp petrecut în calitate de premier al Bulgariei, stabilit la sfârșitul anului 1990. Lukanov a fost ultimul prim-ministru al Republicii Socialiste Bulgaria, iar pe măsură ce țara și-a început tranziția către o democrație în stil occidental în urma alegerilor multipartide, el a păstrat acest rol până la 7 decembrie 1990.

Lituania: Albertas Šimėnas – 3 zile

Cunoscut ca unul dintre semnatarii actului de reînființare a statului Lituania, în martie 1990, prin care se proclama efectiv independența Lituaniei față de Uniunea Sovietică, Šimėnas a devenit prim-ministrul țării baltice la 10 ianuarie 1991.

Cu toate acestea, Šimėnas a dispărut trei zile mai târziu, după ce armata sovietică a intrat în capitala Vilnius și a asediat clădirile cheie din oraș, în ceea ce mai târziu a fost numit „Evenimentele din ianuarie”. Šimėnas a reapărut pe 14 ianuarie, alăturându-se altui guvern.

Suedia: Magdalena Andersson – 7 ore și jumătate

Prima femeie prim-ministru al Suediei, Magdalena Andersson, a avut și cel mai scurt mandat de premier din istoria țării – doar 7 ore și jumătate. După ce parlamentul a votat pentru numirea ei, aceasta a prezentat un nou plan bugetar pentru țară, dar unul dintre partide și-a retras sprijinul politic, forțând-o pe aceasta să demisioneze la doar șapte ore și jumătate după ce a primit postul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE