Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OMS transmite un avertisment: „Scăderea vigilenţei faţă de COVID-19 favorizează apariţia unor noi variante”

Publicat de: Mirabela Vasile

Neglijarea COVID-19 anul acesta creează condițiile perfecte pentru apariția unei noi variante mortale, a declarat vineri șeful Organizației Mondiale a Sănătății.

Comentariile directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, au marcat o schimbare de direcție la doar câteva luni după ce a spus că lumea nu a fost niciodată într-o poziție mai bună pentru a pune capăt pandemiei.

„Suntem mult mai aproape de a putea spune că faza de urgență a pandemiei s-a încheiat, dar nu suntem încă acolo”, a spus Tedros vineri.

Agenția globală de sănătate estimează că aproximativ 90% din populația lumii are acum un anumit nivel de imunitate la SARS-COV-2, fie din cauza infecției anterioare, fie din cauza vaccinării.

„Lacunele în testare... și vaccinarea continuă să creeze condițiile perfecte pentru a apărea o nouă variantă care ar putea provoca o mortalitate semnificativă”, a spus Tedros.

Infecțiile cu COVID-19 sunt la niveluri record în China și au început să crească în anumite părți ale Marii Britanii, după luni de scădere.

„În timp ce COVID-19 și gripa pot fi infecții ușoare pentru mulți, nu trebuie să uităm că pot provoca boli severe sau chiar deces pentru cei mai vulnerabili din comunitățile noastre”, a spus Mary Ramsay, director al programelor de sănătate publică la Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie.

OMS a îndemnat guvernele la nivel global să se concentreze pe vaccinarea celor expuși riscului, cum ar fi persoanele cu vârsta peste 60 de ani și cei cu afecțiuni de bază.

Potrivit directorului OMS, în prezent circulă peste 500 de subvariante de Omicron, toate foarte contagioase şi care prezintă mutaţii ce le permit să ocolească mai uşor barierele imunitare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE