Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCUBE - Controversă în social media despre sumele cheltuite pentru Jubileul de Platină

Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a reprezintă un eveniment memorabil în istoria Regatului Unit. Dincolo de simpatia pe care britanicii o poartă Majestății Sale, s-au ridicat rapid și glasuri critice la adresa manifestărilor. 

Sărbătorirea celor 70 de ani de domnie ai Reginei a stârnit numeroase reacții în social media, iar una dintre întrebările cele mai frecvente a fost: Cât ne costă seria de evenimente?

Pe Twitter și pe Facebook au apărut postări care susțineau că nota de plată pentru Jubileu este de aproximativ 1 miliard de lire sterline. Și, implicit, 38 de mii de lire sterline per gospodărie.

Oamenii s-au inflamat, invocând recenta suferință a economiei britanice post-COVID și contextual din Ucraina. 

Potrivit Oficiului Național de Statistică, în 2020, în Marea Britanie existau 27,8 milioane de gospodării și 32 de milioane de contribuabili. Împărțind 1 miliard de lire sterline la acest număr, rezultă puțin peste 30 de lire sterline pentru fiecare locuitor, nicidecum 38 de mii.

În plus, desi nu au fost avansate oficial cifrele pentru 2022, nu există nici măcar un singur indiciu că Jubileul ar costa 1 miliard de lire. 

În mai 2021, Departamentul pentru Digital, Cultură, Media și Sport a declarat că aproximativ 28 de milioane de lire sterline vor fi alocate pentru Jubileu. Această cifră a fost apoi repetată de cancelarul Marii Britanii, Rishi Sunak, în anunțul său privind bugetul de anul trecut.

Este important de menționat și că o mare parte din, să zicem, aceste 28 de milioane de lire sterline este suportată de organizațiile partenere, mai degrabă, și nu plătite în întregime de contribuabili.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE