Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube: Teorii ale conspirației, provocate de variola maimuței

Răspândirea variolei maimuței a dus la apariția unei serii de dezinformări în online. Pe scurt, teoriile conspirației susțin că totul ar fi fost planificat. Interesant este că există un punct de plecare real pentru aceste teorii, evident, false.

În martie 2021, The Nuclear Threat Initiative (NTI), o organizație care are drept misiune prevenirea catastrofelor, a rulat o simulare a unei pandemii. Absolut întâmplător, virusul ales a fost variola maimuței. Data propagării infecțiilor, în cadrul scenariului, a fost chiar 5 iunie 2022. Iar originea lor: un grup terorist ar fi eliberat agentul patogen.

NTI a creat exercițiul pentru a atrage atenția “în rândul liderilor mondiali de rang înalt asupra modului de prevenire și răspuns la pandemii".

Faptul că au folosit variola maimuței poate părea surprinzător – vorbim, totuși, despre o afecțiune semnalată de ani buni în unele colțuri ale lumii.

Organizația s-a văzut nevoită să clarifice acuzațiile aduse online, unde totul s-a trasnformat, bineînțeles, în teorie a conspirației. NTI a precizat că, deși mai multe țări se confruntă în prezent cu cazuri de variolă a maimuței, asemănarea cu scenariul lor este doar o coincidență.

O altă teorie care circulă pe online este că Bill Gates, care a fost o țintă frecventă pentru cei care au negat existența virusului SARS-COV-2, a avut de-a face și cu noua afecțiune.

Un hashtag care îl numește pe Gates "bioterorist" a fost postat pe Twitter de mii de ori, utilizatorii susținând că miliardarul este responsabil de răspândirea bruscă a bolii.

Am observat și tendința de a lega vaccinurile anti-Covid de apariția Variolei Maimuței. Dar și faptul că Facebook a început să eticheteze mai mult videouri drept informații false.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE