Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Variola maimuţei: OMS anticipează apariţia de noi cazuri în lume

Publicat de: Bianca Chirilă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că se aşteaptă să continue să apară şi alte cazuri de variola maimuţei, o boală care a fost detectată în ultimele zile în 12 ţări, dar a cărei rută de contagiere încă nu a putut fi stabilită, potrivit Agerpres.

„Situaţia evoluează astfel încât OMS crede că vor exista şi alte cazuri de variola maimuţei ce vor fi indentificate pe măsură ce vigilenţa se extinde în ţări care nu sunt considerate endemice", notează OMS într-un comunicat emis duminică.

Până în prezent au fost confirmate 92 de cazuri în lume, alte 28 fiind considerate suspecte.

Potrivit informaţiei actuale, persoanele cu cel mai mare risc de contagiere sunt cele care au contact fizic cu pacienţi infectaţi şi prezentând simptome.

Dintre cazurile raportate nu s-a putut stabili ca vreunul dintre cei infectaţi să se fi aflat în vreuna dintre zonele considerate endemice, iar boala a fost identificată în principal (dar nu exclusiv) printre bărbaţii care au avut relaţii sexuale cu persoane de acelaşi sex.

„Identificarea de cazuri confirmate sau suspecte fără legătură cu călătoriile în arii endemice este un lucru foarte neobişnuit", a precizat OMS.

Organizaţia a anunţat că lucrează la directive de protecţie a lucrătorilor sanitari din prima linie şi pentru angajaţii din serviciile de curăţenie.

Variola maimuţei este o „zoonoză" (o boală transmisă de la animale la oameni), iar simptomele sunt similare celor semnalate în trecut la pacienţii cu variolă, dar mai puţin severe. Se transmite prin fluide corporale, particule de salivă, sau contact direct cu bolnavii sau îmbrăcămintea acestora.

Perioada de incubaţie a bolii este de între 6 şi 13 zile, iar în unele cazuri poate ajunge până la 21 de zile.

Imunitatea împotriva acestei boli este foarte scăzută în rândul populaţiei de sub 50 sau 40 de ani, care nu a fost vaccinată împotriva variolei obişnuite.

Ţările considerate endemice sunt: Benin, Camerun, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Gabon, Ghana, Cote d' Ivoire, Liberia, Nigeria, Republica Congo (Brazaville), Sierra Leone şi Sudanul de Sud.

Noi cazuri detectate zilnic în Marea Britanie

Marea Britanie înregistrează în fiecare zi noi cazuri de variola maimuţei, a informat duminică un responsabil al Agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară (UKHSA), un subiect pe care guvernul a subliniat că îl abordează „cu mare seriozitate".

„Detectăm în fiecare zi noi cazuri", a declarat pentru BBC responsabila medicală a Agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară, Susan Hopkins.

Săptămâna trecută, 20 de persoane au fost diagnosticate cu această boală, iar noul bilanţ va fi publicat luni „cu cifrele din weekend", a precizat Hopkins.

Primul caz suspect de variola maimuţei în Grecia

Un prim caz suspect de variola maimuţei a fost depistat în Grecia, la un turist englez, a anunţat sâmbătă organismul grec de sănătate publică.

Cetăţeanul englez şi partenera sa de călătorie au fost transferaţi la spital într-o cameră de izolare, a precizat organismul grec într-un comunicat.

Analizele de laborator urmează să confirme acest caz până luni.

Mai multe ţări occidentale, printre care Franţa, Germania, Marea Britanie, Statele Unite, Spania sau Suedia au identificat cazuri.

Variola maimuţei este o boală rară al cărei agent patogen poate fi transmis de la animale la om şi invers.

Simptomele sale seamănă, dar în formă mai puţin severă, cu cele observate în trecut la subiecţii cu variolă: febră, cefalee, dureri musculare, dureri de spate, în primele cinci zile. Apoi apar erupţii cutanate, leziuni, pustule şi în final cruste.

Nu există tratament pentru această boală care de obicei se vindecă spontan şi ale cărei simptome durează între 14 şi 21 de zile.

Cazurile grave apar mai frecvent la copii şi sunt legate de gradul de expunere la virus, de starea de sănătate a pacientului şi de severitatea complicaţiilor.

Potrivit specialiştilor, rata mortalităţii a putut varia enorm, dar a rămas sub 10% în toate cazurile documentate, în principal la copiii mici.

Transmiterea de la om la om poate rezulta din contactul apropiat cu secreţiile infectate ale căilor respiratorii, cu leziuni ale pielii unei persoane infectate sau cu obiecte contaminate recent cu lichide biologice sau materii provenind din leziunile unui pacientului.

Majoritatea celor mai recente cazuri din ţările occidentale au fost în rândul bărbaţilor având relaţii sexuale cu bărbaţi, a declarat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a indicat că doreşte să facă lumină asupra transmiterii virusului, în special în cadrul comunităţii homosexuale. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE