Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alertă globală: noi cazuri de variola maimuței în Europa, Australia și Canada

Variola maimuței se extinde în Europa, SUA, Australia și Canada. Spania, Portgualia, Germania și Marea Britanie sunt țările europene care au raportat deja cazuri ale acestei boli.

Marea Britanie raportează deja 20 de cazuri de variola maimuței, au anunțat, vineri, autoritățile sanitare. În Spania, au fost confirmate opt cazuri, în vreme ce Franța, Germania și Beglia au început deja să confirme primele cazuri.

Variola maimuței este o infecție virală rară, similară cu variola umană. Virusul se transmite de la animale la om iar semnele distinctive sunt febră, erupții cutanate, dureri de cap și frisoane. De obicei, virusul provoacă o boală ușoară și se vindecă spontan în câteva săptămâni. Pentru variola maimuței nu există tratament specific sau vaccin.

Primele cazuri de variola maimuței în Melbourne și Montreal

Autorităţile australiene au anunţat vineri că au înregistrat un prim caz de variola maimuţei la un călător care s-a întors recent din Marea Britanie, în timp ce un caz probabil de infecţie a fost de asemenea identificat, în prezent fiind efectuate teste pentru confirmarea acestuia, informează Agerpres.

Un bărbat în vârstă de 30 de ani care a sosit luni la Melbourne a fost depistat cu virusul, a declarat departamentul de sănătate al statului Victoria, în timp ce un caz probabil a fost identificat la Sydney la un bărbat care a călătorit recent în Europa.

Ambii bărbaţi au prezentat simptome compatibile clinic cu variola maimuţei după ce s-au întors în Australia, au precizat responsabili din domeniul sănătăţii.

"Doar pentru a linişti comunitatea, nu este vorba de acelaşi mecanism de răspândire ca la COVID-19 sau la gripă, unde este mai rapid", a declarat reporterilor şefa direcţiei sanitare din New South Wales, Kerry Chant.

Pe de altă parte, autorităţile sanitare canadiene au confirmat joi noapte primele două cazuri de variola maimuţei, ambele în oraşul Montreal, şi au precizat că alte 20 de cazuri sunt în prezent analizate, relatează EFE.

Agenţia de Sănătate Publică din Canada (PHAC) şi Ministerul Sănătăţii din Quebec au informat într-un comunicat că testele realizate de Laboratorul Naţional de Microbiologie asupra probelor prelevate de la doi pacienţi au confirmat primele două cazuri de variola maimuţei.

Este prima dată când această boală, provocată de un virus endemic din Africa centrală şi occidentală şi ale cărei cazuri izolate au fost detectate în trecut în Marea Britanie, SUA, Israel şi Singapore, este detectată şi în Canada.

Variola maimuței nu se răspândește ușor între oameni

Variola maimuței este o boală care se transmite de la animale la oameni, potrivit OMS. Virusul poate fi transmis prin mușcătura sau zgârietura unui animal infectat.

Transmiterea de la om la om este limitată, cel mai lung lanț de transmitere documentat fiind de șase generații.

Virusul pătrunde în organism prin leziuni ale pielii, tractului respirator sau membranelor mucoase (ochii, nasul sau gura).

Potrivit UKHSA (Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie), variola maimuței ”este de obicei o boală ușoară, autolimitată și majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni”.

”Este important să subliniem faptul că variola maimuței nu se răspândește ușor între oameni, iar riscul general pentru publicul larg este foarte scăzut”, a spus dr. Colin Brown, directorul agenției pentru infecții clinice și emergente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE