Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anchetă oficială: Boris Johnson a încălcat de mai multe ori restricțiile în pandemie

Premierul britanic Boris Johnson a încălcat restricțiile în pandemie în multiple rânduri. Oficialul a petrecut de mai multe ori până în zorii dimineții, potrivit concluziilor unei anchete oficiale.

Premierul nu a fost singurul care nu a respectat legea. Alături, la petreceri, i-au fost adesea funcționari publici și consilieri, cu care s-a distrat și a băut.

Ancheta a fost condusă de un înalt funcționar public, Sue Gray, iar raportul final demonstrează nepăsarea unor oficiali britanici în respectarea legii. În Marea Britanie, ca și în alte țări, au fost în vigoare restricții în timpul pandemiei de Covid 19. În timp ce întreaga țară respecta rigorile pandemiei, Boris Johnson și stafful său se bucurau de distracție.

Johnson se confruntă în acest moment cu presiunea de a nu pierde funcția de premier, după raportul care îl arată încălcând regulile și prin fotografii.

Johnson a admis încălcarea restricțiilor, dar a declarat în fața legislativului britanic că au fost și exagerări în ceea ce-l privește. ”Uneori, doar am trecut prin locul unde era o petrecere”, a spus Johnson.

Personalul lui Boris Johnson, invitat la petreceri, sfătuit să aducă băutură și să evite presa

Raportul Gray a mai arătat că Johnson a participat jumătate de oră la o petrecere în grădină reședoinței din Downing Street, timp de aproximativ o jumătate de oră, unde au fost prezente aproximativ "30-40 de persoane", informează CNN.

O invitație la acel eveniment mai arată că personalul a fost sfătuit să bea, dar să păstreze distanțarea.

"Ați putea, de asemenea, să le sugerați să își aducă propria băutură! Nu sunt sigur că vom avea destulă", mai scria în e-mailul trimis de Martin Reynolds, asistentul lui Johnson, potrivit raportului.

A doua zi, Reynolds a observat că presa nu a făcut relatări despre petrecere și i-a scris unui coleg: "Se pare că am scăpat”.

Cum s-a apărat Boris Johnson

”A fost, cu siguranță, cazul când am fost prezent la adunări pentru a ura rămas bun personalului, iar Parlamentul va realiza că prezența mea la aceste momente, oricât de scurtă a fost, nu a fost considerată a fi în afara regulilor. Dar, în mod cert, acest lucru nu este valabil și pentru unele dintre aceste adunări (...), unde lucrurile au escaladat după ce el a părăsit evenimentele”, a precizat premierul Regatului Unit.

El a mai spus că și-a învățat lecția și își asumă tot ceea ce s-a întâmplat sub supravegherea lui.

De asemenea, Boris Johnson nu a contestat raportul de 60 de pagini, care a investigat 16 evenimente. Publicarea documentului a fost amânată, pentru a nu afecta o anchetă în curs a poliției. De altfel, pentru petrecerile care au încălcat regulile de carantină, poliția a dat peste 80 de amenzi. Una dintre acestea a fost data direct premierului britanic, care a și plătit-o.


ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE