Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Toate produsele românești ar putea fi plafonate. Ministrul Agriculturii: ”În două săptămâni ordonanţa va fi finalizată”

Update: Toate alimentele românești s-ar putea ieftini dacă adaosul comercial va fi plafonat, așa cum propune ministrul Agriculturii.

Florin Barbu a anunțat că în două săptămâni va fi gata o nouă Ordonanță de Urgență prin care toate produsele procesate cu materie primă din România să aibă o plafonare de adaos comercial de maximum 20%.

„În două săptămâni ordonanţa va fi finalizată, va fi pusă în dezbatere publică şi ne dorim, aşa cum ne-am dorit şi la ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimente de bază ca românii cu venituri mici şi medii să aibă acces la alimente de bază de caşitate, româneşti, cu preţuri corecte. În ordonanţă vor fi incluse toate alimentele produse în România”, a declarat ministrul, potrivit Prima News.

Știrea inițială: Guvernul vrea să tempereze și mai mult prețurile din magazinele românești. Ministrul Agriculturii anunță că în acest an va finaliza proiectul prin care plafonarea adaosului comercial va fi extinsă de la cele de bază, la toate produsele procesate în România.

De asemenea, legea ar urma să vizeze și alimentele aduse din import.

Parlamentul a decis să prelungească până la finalul anului plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază. Ministrul Agriculturii vrea însă să extindă acest mecanism și să limiteze adaosul comercial pentru toate produsele alimentare, inclusiv cele din import.

Limitarea adaosului comercial a generat și conflicte în piață. Unii retaileri au scos de pe rafturi anumite produse tradiționale, cum ar fi magiunul de Topoloveni.

”Nu mai vreau să aud niște economiști pe care în mod normal îi apreciez, că aceasta nu este economie capitalistă de piață. Dar este economie capitalistă să vină cei din afara României, cu produse de calitatea a doua, să le prezinte ca fiind produse de categoria întâi, cu prețuri exorbitante?

Este normal să nu fie marfă românescă cel puțin egală cu cea din import la rafturi? În toate celelalte state ale UE mergem să vedem câtă marfă au ei și câtă este de import.”, a declarat Bibiana Stanciulov, antreprenor.

Ministerul Agriculturii are în plan să limiteze adaosul comercial

Ministrul Agriculturii are în plan de mai mult timp să limiteze adaosul comercial pentru toate alimentele vândute în România, însă proiectul de lege încă nu a fost redactat.

O primă variantă a legii ar putea fi publicată în toamnă, când va începe noua sesiune parlamentară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE