Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prinţul Harry a sosit la Londra după ce tatăl său a fost diagnosticat cu cancer

Prinţul Harry a sosit marţi la Londra pentru a-şi vizita tatăl, regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la mai puţin de 24 de ore după ce s-a anunţat că monarhul suferă de cancer, transmite AFP.

Prinţul Harry, care locuieşte în California, Statele Unite, şi nu se află în relaţii bune cu familia regală, a aterizat marţi pe Aeroportul Heathrow, potrivit media britanice.

Conform The Telegraph, prinţul urma să-şi viziteze tatăl la Clarence House, reşedinţa acestuia din Londra, imediat după sosire.

După 17 luni de la urcarea sa pe tron, regele Charles al III-lea, care a primit luni primul tratament pentru cancer, va absenta din viaţa publică pentru o perioadă nedeterminată.

Regele Charles al III-lea şi-a petrecut noaptea acasă, la Clarence House după primul tratament primit, potrivit presei britanice.

Regele Charles al III-lea, "foarte optimist" în ceea ce priveşte starea sa

Suveranul a dat asigurări că este "foarte optimist" în ceea ce priveşte tratamentul urmat şi a adăugat că va continua să îndeplinească "îndatoriri de stat şi sarcini administrative", asociate rolului său de şef de stat.

Îmbolnăvirea regelui readuce monarhia britanică în stare de incertitudine, la un an şi jumătate de la şocul considerabil provocat de decesul reginei Elisabetei a II-a, la vârsta de 96 de ani, după mai bine de 70 de ani de domnie.

Una dintre cele mai îndrăgite personalităţi din Casa Regală britanică, prinţesa Kate, soţia prinţului moştenitor William, se află într-o lungă convalescenţă după o misterioasă operaţie abdominală suferită în ianuarie, care a necesitat spitalizare timp aproape două săptămâni. Ea nu a avut nicio apariţie publică de la Crăciun, iar revenirea sa nu este aşteptată mai devreme de Paştele catolic, la sfârşitul lunii martie.

Prin urmare, depinde în principal de soţia regelui Charles al III-lea, regina consoartă Camilla, în vârstă de 76 de ani, şi de William, prinţul moştenitor, în vârstă de 41 de ani, să reprezinte monarhia.

Cu puţin timp înainte ca Palatul Buckingham să anunţe că monarhul a fost diagnosticat cu o formă de cancer, prinţul William a făcut publică vestea reluării activităţilor sale publice, suspendate timp de câteva săptămâni, în perioada în care s-a aflat alături de Kate şi de cei trei copii ai lor.

Sosirea la Londra a prinţului Harry a suscitat noi speranţe de reconciliere între ducele de Sussex, plecat în 2020, şi restul familiei regale, în cu special fratele său, William.

Media britanice au relatat anterior că prinţul Harry urma să sosească singur la Londra, fără soţia sa Meghan sau cei doi copii ai lor, Archie şi Lilibet, la fel ca în timpul încoronării regelui Charles al III-lea, din mai anul trecut.

Ca şi în cazul operaţiei sale pentru o problemă benignă la prostată, regele Charles al III-lea a ales să nu-şi ascundă boala, în constrast cu secretul din jurul problemelor de sănătate ale suveranilor anteriori. Palatul Buckingham nu a oferit, însă, alte detalii.

În situaţia actuală, o abdicare pare puţin probabilă, notează AFP, deoarece regele Charles al III-lea a promis, la fel ca şi mama sa, o viaţă în slujba cetăţenilor britanici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE