Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O rachetă SpaceX a fost lansată vineri dimineaţă cu un satelit francezo-american la bord, conceput pentru primul studiu global asupra suprafeţelor acoperite cu apă de pe Pământ, o misiune despre care se preconizează că va oferi noi informaţii despre mecanismul şi consecinţele schimbărilor climatice, transmite Agerpres.

Lansatorul Falcon 9 deţinut şi operat de compania comercială producătoare de rachete a lui Elon Musk a luminat cerul înainte de zori pe coasta Californiei, în timp ce s-a înălţat deasupra rampei de lansare de la baza Vandenberg a Forţelor aeriene americane cu puţin timp înainte de ora locală 4:00 (12:00 GMT).

Lansarea, condusă de o echipă de la NASA, a fost transmisă în direct printr-un webcast al agenţiei spaţiale americane.

Sarcina utilă a rachetei, satelitul pentru Topografia Apelor de Suprafaţă şi Oceanului (Surface Water and Ocean Topography - SWOT), încorporează un radar avansat cu tehnologie cu microunde pentru colectarea unor măsurători de înaltă definiţie a oceanelor, lacurilor, rezervoarelor şi râuri de pe peste 90% din glob.

Datele obținute vor fi folosite pentru îmbunătățirea prognozelor meteorologice și climatice

Datele obţinute urmează să fie utilizate, potrivit cercetătorilor, pentru îmbunătăţirea modelelor privind circulaţia oceanică şi a prognozelor meteorologice şi climatice, dar vor ajuta şi la gestionarea rezervelor de apă dulce din regiunile afectate de secetă.

Componentele satelitului cu dimensiunea unui SUV au fost construite de Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA şi agenţia spaţială franceză CNES.

După o perioadă de aproape 20 de ani de dezvoltare de către NASA, cu contribuţii de la agenţiile omoloage din Canada şi Marea Britanie, SWOT este una dintre cele 15 misiuni enumerate de Consiliul Naţional de Cercetare drept proiecte pe care agenţia spaţială americană ar trebui să le întreprindă în următorul deceniu.

Un obiectiv major al misiunii este de a explora modul în care oceanele absorb căldura atmosferică şi dioxidul de carbon, într-un proces care reglează în mod natural temperaturile globale şi a contribuit la minimizarea schimbărilor climatice.

Oceanele au absorbit mai mult de 90% din excesul de căldură blocată în atmosfera Pământului din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră provocate de activitatea umană, au estimat oamenii de ştiinţă.

Zonele cu apă dulce reprezintă un alt obiectiv esenţial al SWOT

Scanând mările de pe orbită, SWOT va putea măsura micile diferenţe ale cotelor de suprafaţă în jurul curenţilor şi vârtejurilor mai mici unde se estimează că se produce mare parte din absorbţia căldurii şi carbonului de către oceane. Înţelegerea acestui mecanism ar putea oferi răspunsul la o problemă esenţială referitoare la punctul critic de la care oceanele ar începe să elibereze, în loc să absoarbă, cantităţi mari de căldură înapoi în atmosferă, intensificând astfel încălzirea globală în loc să o limiteze.

SWOT va ajuta de asemenea la studiul impactului creşterii nivelului oceanelor asupra zonelor costiere.

Zonele cu apă dulce reprezintă un alt obiectiv esenţial al SWOT, echipat pentru a observa întreaga lungime a aproape tuturor râurilor cu lăţimea mai mare de 100 de metri, precum şi peste un milion de lacuri şi rezervoare.

Inventarierea repetată a resurselor de apă ale Pământului pe parcursul misiunii de trei ani a SWOT va permite cercetătorilor să evalueze mai bine fluctuaţiile râurilor şi lacurilor de pe planetă în timpul schimbărilor sezoniere şi a evenimentelor meteorologice majore.

Se preconizează că satelitul va începe să producă date pentru cercetări în decurs de câteva luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE