Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Iohannis pleacă zece zile în Africa. Guvernul a suplimentat bugetul Administrației Prezidențiale cu peste 7,5 milioane de lei

Președintele Klaus Iohannis pleacă într-un turneu de zece zile, în Africa. Șeful statului va vizita Kenya, Tanzania, Republica Capului Verde și Senegal. Potrivit Administrației Prezidențiale, scopul turneului este relansarea relațiilor României cu continentul african.

Costurile deplasărilor externe au atras critici

Vizitele în străinătate ale lui Klaus Iohannis au atras numeroase critici, o dată cu secretizarea costurilor pentru închirierea unor avioane private. Statul român nu deține în acest moment o aeronavă pentru deplasarea președintelui sau a premierului.

Administrația Prezidențială a cheltuit în primele 3 luni ale anului 45% din bugetul pentru deplasări externe alocat pentru tot anul 2023. Până la sfârșitul lunii septembrie, președinția cheltuise 30 de milioane de lei, cu trei milioane în plus față de bugetul alocat. La începutul acestei luni, Guvernul a suplimentat bugetul Administrației Prezidențiale cu peste 7,5 milioane de lei din Fondul de rezervă. A fost astfel evitată rectificarea bugetară și riscul ca Parlamentul să taie anumite cheltuieli. 

Dacă în 2021 cheltuielile Administrației prezidențiale cu deplasările externe s-au ridicat la 1,5 milioane de euro, în 2022 președintele României a cheltuit mai mult decât dublu: 3,3 milioane de euro (peste 16,6 milioane de lei).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE