Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premieră la Timișoara: ”Piatra de hotar” a lui Brâncuși, expusă la Muzeul Național de Artă

Expoziția „Brâncuși: Surse românești și perspective universale”, care va fi vernisată sâmbătă a Muzeul Național de Artă Timișoara, reprezintă o premieră în România. Este o expoziție care va cuprinde mai multe lucrări ce nu au fost vreodată văzute aici, „o întoarcere simbolică a sculptorului în țara natală”.

Curatoarea expoziției, expert în opera lui Brîncuși, Doina Lemny, a explicat pentru Euronews România că un loc aparte îl reprezintă lucrarea „Piata de hotar”.

Doina Lemny, curatoarea expoziției „Brâncuși: Surse românești și perspective universale”: ”Am avut o operă care nu a ieșit niciodată din atelier, o operă care este foarte importantă și pentru creația lui Brâncuși și pentru noi românii. Se cheamă «Piatra de hotar»

În primul rând, ea este importantă pentru Brâncuși, pentru că încheie seria sărutului pe care-l începe în 1907, cu «Sărutul» care se află la Craiova. Lucrează la el timp de 40 de ani și o încheie în 1945 cu o operă foarte complexă. Este un totem alcătuit din trei mari blocuri de piatră decorate cu motivul sărutului, căruia el îi atribuie titlul de «piatră de hotar».

”Piatra de hotar” a lui Constantin Brâncuși, istoria neștiută a operei

Doina Lemny, curatoarea expoziției „Brâncuși: Surse românești și perspective universale”: Să nu uităm că este făcută în 1945. El nu s-a explicat niciodată, dar a exprimat tristețea pentru că România, țara noastră pierduse câteva teritorii. A fost ciopârțită. Am pierdut Basarabia și o parte din Bucovina, de aceea această operă este foarte complexă și am dorit să o arătăm aici, la Timișoara.

Ea există în atelier, dar este puțin văzută. Ori, la Timișoara am pus-o în lumină și apare ca o vedetă. Este maiestuoasă, chiar dacă este din piatră are o suplețe o eleganță și în același timp este foarte consistentă din punct de vedere al mesajului”

Expoziția Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale, al cărei curator este Doïna Lemny, va putea fi vizitată începând cu 30 septembrie până pe 28 ianuarie 2024, la Muzeul Național de Artă Timișoara.

Expoziția cu lucrările celebrului sculptor român este unul dintre cele mai așteptate evenimente din cadrul programului cultural Timișoara–Capitală Europeană a Culturii 2023.

Aceasta va reuni lucrări emblematice ale artistului, atât din perioada de tinerețe, cât și din anii de maturitate, creionând astfel traiectoria care a impus lucrările lui Brâncuși în patrimoniul universal. Este primul eveniment de o astfel de anvergură, în ultimii 50 de ani, în România.

Această expoziție beneficiază de împrumuturi excepționale de sculptură de la Muzeul Național de Artă Modernă/ Centrul Pompidou din Paris, de la Tate Modern din Londra, Fundația Guggenheim Veneția, Muzeul Național de Artă Modernă din București și Muzeul Național de Artă din Craiova, precum și din colecții private.

O parte semnificativă a operei lui Constantin Brâncuși este alocată fotografiei, căreia i s-a dedicat cu multă pasiune. În cadrul expoziției va putea fi admirată și o amplă selecție din opera sa fotografică, alături de lucrări pe hârtie și fragmente video filmate de Brâncuși însuși, completând toate portretul acestui mare artist al secolului XX.

Expoziția este organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE