Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Timișoara, Capitală Culturală Europeană în 2023. Programul complet al evenimentelor: spectacole, concerte și premiere de film

Timișoara este începând de vineri Capitală Culturală Europeană. În orașul de pe Bega au început să sosească turiști, artiști, jurnaliști și oficialități din țară și din străinătate. Timp de trei zile, vor avea loc peste 50 de evenimente dedicate programului Timișoara 2023: de la concerte în aer liber, până la teatre în spații neconvenționale sau premiere de film.

Este pentru a doua oară când România are un oraș Capitală Europeană

Este pentru a doua oară când România are un oraș Capitală Europeană, după Sibiu, în 2007. Primarul municipiului de pe Bega, Dominic Fritz, a participat, în ultima vreme, la campanii externe de promovare a evenimentului în marile capitale europene: Paris, Bruxelles sau Berlin.

Pe lângă evenimentele deja anunțate, Timișoara va rămâne cu beneficii, precum: cele cinci cinematografe special amenajate pentru acest eveniment, Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment MultipleXity, iar titlul de capitală europeană a culturii oferă posibilitatea operatorilor culturali de a se dezvolta și de a intra pe harta europeană a culturii.

„Luminează orașul prin tine” este sloganul Timișoarei

„Luminează orașul prin tine” este sloganul Timișoarei în anul în care deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Dan Codre, ghid turism„Avem două lucruri de care am putea să ne legăm. În primul rând ce se vede în spatele meu, faptul că Timișoara, în 1884, a devenit primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric și, a doua oară, „prin tine”, cred că s-au gândit cei care au făcut enunțul ăsta la oamenii care trăiesc aici. Ne mândrim că în Timișoara au trăit de-a lungul timpului mai multe popoare în relativă pace. Am fost o mică Europă înainte ca acest concept de Europă unită să fie definit.”

Timișoara se pregătește de oaspeți. Printre ei, se vor număra și actorii John Malkovich și Isabella Rosellini. Roberta Metsola este o altă personalitate care ar putea participa la evenimente. Președinta Parlamentului European, şi-a exprimat interesul de a participa la evenimentele organizate cu ocazia deţinerii titlului de Capitală Europeană a Culturii (CEC) de către Timișoara, în cadrul unei întâlniri cu primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz.

Printre punctele de atracție turistică se numără și un turn cu plante perene, a cărui amenajare a început recent.

Până la debutul evenimentului, turnul, amplasat chiar în centrul Timișoarei, va fi decorat cu 1306 plante. Vor fi specii perene de arbori, arbuști și plante floricole produse în Timișoara.

Cu o înălțime de 26 de metri, ansamblul modular temporar va avea rol de punct de belvedere. De la maxim 20 de metri, vizitatorii vor putea admira Piața Victoriei și împrejurimile. Fiecare nivel va include multiple activități culturale.

Un moment aparte în anul cultural va fi expoziția marelui sculptor Constantin Brâncuși, la Muzeul Național de Artă din Timișoara, în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.

Ovidiu Șandor, comisar expoziția Brâncuși„Brâncuși nu a avut o expoziție în România din 1970, de peste 50 de ani și am considerat că acest context, al Capitalei Culturale, e un context special în care o astfel de expoziție de care ne putem bucura, poate o dată într-o generație, ar putea avea loc. E o expoziție complicată, dificil de organizat, cel mai greu fiind obținerea împrumuturilor. Diversele muzee din lume care dețin astfel de lucrări sunt extrem de selective în a accepta împrumutul lucrărilor și ne bucurăm că în acest parteneriat cu Muzeul Național de Artă, cu Institutul Francez, într-un proiect finanțat de Consiliul Județean, am reușit să convingem muzee precum Centrul Pompidou din Paris, Muzeul Tate Modern din Londra, Colecția Guggenheim din Veneția.”

Filip Petcu, director Muzeu Național Artă Timișoara: „A presupus aducerea muzeului la niște standarde cu totul speciale, care să corespundă nivelului de securitate al lucrărilor, să corespundă tuturor condițiilor microclimatice care se impun. Este vorba, desigur, și de un transport special, care se realizează în condiții de siguranță internațională.

Artiști care vor urca pe scenă

Pe scenă va urca Alyona Alyona, o artistă hip-hop din Ucraina, care, din educatoare de grădiniță, a devenit,  în mai puțin de un an, o senzație a scenei hip-hop. Cariera ei live a început în 2019, iar în același an a devenit câștigătoarea premiului ANCHOR Award (Premiul internațional de muzică al Festivalului Reeperbahn pentru cel mai promițător talent muzical emergent). În 2021, a primit Premiul Music Moves Europe Talent și Premiul Publicului la ESNS, Olanda. În 2022, Alyona era deja membru al juriului la Music Moves Europe Awards. Revista Forbes Magazine a menționat-o în categoria „30 de muzicieni sub 30 de ani”.

Compozitorul și pianistul român Andrei Irimia se va alătura și el evenimentelor. El a devenit unul dintre cei mai apreciați compozitori contemporani de pian din România. Compozițiile și interpretările sale live au emoționat profund mii de ascultători români, iar lucrările sale au fost incluse în mai multe coloane sonore (în scopuri de marketing), media, scurtmetraje și diverse proiecte corporatiste.

Dj Bully este un alt nume care se va afla în Timișoara.

Bully este unul dintre DJ-ii români care au creat cu succes o punte între underground și mainstream. A împărțit scena cu nume internaționale precum Adam Freeland, Qbert, Deekline, Freestylers, Patrice, Dreadzone, Andy Smith, Ollie Teeba (Herbaliser), DJ MK (Roots Manuva), General Levy, Killa Kella, JFB, Africa Islam și mulți alții. A lucrat cu aproape toți DJ-ii relevanți din România. Din 2002 a fost, de asemenea, o alegere frecventă pentru evenimente de snowboard, skate și bmx.

În perioada 17-19 februarie vizitatorii pot participa și la un concert al cântăreței EMAA, care a scris muzică pentru show-ul TV „Hackerville”, un serial internațional co-produs în limba română și în limba germană, difuzat atât pe HBO Europa, cât și pe canalul german TNT Serie. Ea a colaborat ca songwriter cu artiști precum Silent Strike, Deliric, BAB, Armies și The Motans.

Printre alte nume sonore care vor urca pe scenă se numără și compozitorul și pianistul olandez Joep Beving, cântărețul și compozitorul suedez-britanic Jay-Jay Johanson, Tarek Atoui, Fritz Kalkbrenner și Taraful de Caliu.

Trei expoziții-eveniment

Publicul din România va avea oportunitatea să vadă la Timișoara trei expoziții-eveniment, care vor avea loc sub egida Timișoara 2023 – Capitala Culturală Europeană. Miercuri, la Centrul Georges Pompidou din Paris, a avut loc conferința de presă care promovează Bienala Art Encounters 2023, alături de expozițiile Victor Brauner: Invenții și magie și Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale.

Victor Brauner

Expoziția retrospectivă Victor Brauner: Invenții și magie va putea fi vizitată la Muzeul Național de Artă din Timișoara, începând cu data de 17 februarie până pe 28 mai.

„Ne bucurăm că Muzeul Naţional de Artă din Timişoara găzduieşte această primă retrospectivă a lui Victor Brauner în ţara sa de origine, reunind, printre altele, aproape patruzeci de lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă Modernă şi documente din colecţie, de arhivă a artistului. Această expoziţie extinde o colaborare cu Timişoara iniţiată în 2021 cu expoziţia «Infra-Black», cu sprijinul Fundaţiei Art Encounters”, a declarat Laurent Le Bon, preşedintele Centrului Pompidou.

Expoziţia retrospectivă Victor Brauner este organizată de către Centrul Pompidou, Muzeul Naţional de Artă Timişoara, Fundaţia Art Encounters şi Institutul Francez din România și este curatoriată de Camille Morando.

Constantin Brâncuși

Expoziția Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale, al cărei curator este Doïna Lemny, va putea fi vizitată începând cu 30 septembrie până pe 28 ianuarie 2024, la Muzeul Național de Artă Timișoara.

Expoziția cu lucrările celebrului sculptor român este unul dintre cele mai așteptate evenimente din cadrul programului cultural Timișoara–Capitală Europeană a Culturii 2023.

Aceasta va reuni lucrări emblematice ale artistului, atât din perioada de tinerețe, cât și din anii de maturitate, creionând astfel traiectoria care a impus lucrările lui Brâncuși în patrimoniul universal. Este primul eveniment de o astfel de anvergură, în ultimii 50 de ani, în România.

Această expoziție beneficiază de împrumuturi excepționale de sculptură de la Muzeul Național de Artă Modernă/ Centrul Pompidou din Paris, de la Tate Modern din Londra, Fundația Guggenheim Veneția, Muzeul Național de Artă Modernă din București și Muzeul Național de Artă din Craiova, precum și din colecții private.

O parte semnificativă a operei lui Constantin Brâncuși este alocată fotografiei, căreia i s-a dedicat cu multă pasiune. În cadrul expoziției va putea fi admirată și o amplă selecție din opera sa fotografică, alături de lucrări pe hârtie și fragmente video filmate de Brâncuși însuși, completând toate portretul acestui mare artist al secolului XX.

Expoziția este organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România.

Bienala Art Encounters

Bienala Art Encounters 2023 începe pe 19 mai și se încheie pe 16 iulie. Ediţia acestui an poartă semnătura curatorului Adrian Notz, fost director artistic al Cabaret Voltaire din Zürich și va avea loc în mai multe spații din Timișoara.

Evenimentul va explora, din unghiuri diferite, manifestări culturale multidisciplinare supuse schimbărilor cotidiene ale realităţii, ale fluctuaţiilor climatice, ale transformărilor sociale, ale intruziunii geo-politice sau ale digitalizării

Privitorii sunt astfel îndemnaţi să descopere realitatea pură prin intermediul lucrărilor şi instalaţiilor semnate de artişti din Europa de Est, expuse în diverse spaţii publice ale oraşului, transformând astfel Timişoara într-o vivantă scenă artistică.

O platformă dinamică de schimb cultural

Ediţia a V-a a Bienalei Art Encounters îşi propune astfel să sprijine artiştii români şi regionali, să comisioneze opere de artă româneşti, să implice un public larg într-un dialog care să includă cele mai importante subiecte ale societăţii actuale şi să creeze o platformă dinamică de schimb cultural între scena artistică din România şi cea internaţională.

„De-a lungul celor patru ediţii anterioare, Bienala Art Encounters a reuşit să se afirme şi să reprezinte o vitrină a artei contemporane româneşti pentru instituţii importante din lume, iar numărul mare de artişti care au participat până acum – peste 400 – arată angajamentul Fundaţiei Art Encounters faţă de cultura vizuală. Considerăm, de asemenea, că articularea unor reţele instituţionale este una dintre cele mai importante activităţi la care Bienala contribuie, iar parteneriatele noastre se extind de la o ediţie la alta, acoperind domenii variate şi segmente de public diverse, în special prin programul educaţional, unul din nucleele principale ale Bienalei Art Encounters.

Este cu atât mai important ca anul viitor, când toate reflectoarele se vor îndrepta spre Timişoara, să accentuăm rolul esenţial al spaţiilor artist-run din Timişoara, care au contribuit la dinamica extraordinară a artei în acest oraş şi care continuă să creeze structurile de sprijin de care avem atât de multă nevoie”, este convinsă Diana Marincu, directoarea artistică a Fundaţiei Art Encounters.

Bienala Art Encounters 2023 este evenimentul-fanion al Fundației Art Encounters.

Punți culturale între public și privat

Prin expozițiile și programele de mediere pe care le propune, seria de evenimente vorbește și despre importanța parteneriatelor instituționale internaționale și oportunitatea creării și consolidării unor punți între instituțiile publice și cele independente.

„Nădăjduim că această sărbătoare a culturii vizuale se va transforma într-un model de succes, într-un fenomen durabil. Organizatorii expozițiilor Brauner, Brâncuși și ai Bienalei Art Encounters speră că vor reuși, prin oferta culturală extraordinară și prin premierele artistice să atragă un public cât mai larg anul acesta la Timișoara”, întăresc organizatorii.

Program Spectacole

17 februarie

Ora 16.45 - Andrei Irimia

Ora 16.45 - Joep Beving

Ora 19.00 - Doctorul Sinteză & K-lu

Ora 19.25 - Alyona Alyona

Ora 19.25 - Implant Pentru Refuz & guests

Ora 19.30 - Dj Bully

Ora 20.10 - Muaré Experience

Ora 21.00 - Taraf de Caliu & guests

Ora 22.00 - Fritz Kalkbrenner

18 februarie

Ora 18.30 - EMAA

Ora 18.30 - Jay-Jay Johanson

Ora 21.15 - Tarek Atoui

19 februarie

Ora 18.00 - Lajkó Félix & Vołosi

Arte

15 februarie - 5 mai: Ritzi Jacobi & Peter Jacobi. Texturi ale memoriei. Lucrări din cinci decenii

17 - 18 februarie: Lumea potrivit lui...Pasaje de istorie orală

17 - 19 februarie: Fluid Memory

17 - 19 februarie: Minitremu 10+

18 - 26 februarie: Pixels from a Future Past, CINETIc, UNARTE București

17 februarie - 23 aprilie: Chronic desire – Sete cronică. Expoziția colectivă centrală

17 februarie - 30 aprilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului. Instalație audio-vizuală de Adina Pintilie

17 februarie - 28 mai: Victor Brauner: invenții și magie

17 februarie - 23 aprilie: Mircea Nicolae – Lucruri mărunte, lucruri prețioase

17 februarie: Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara – o intervenție de MAIO Architects

17 februarie: Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului

17 februarie - 26 februarie: Bright Cityscapes: Oglindirea ecosistemului

Idei

18 februarie, ora 16.00 - Idei care schimbă lumea – Conferință Peter Sloterdijk

19 februarie, ora 11.00 - Adriana Babeți – 256 de romane pentru Europa Centrală

19 februarie, ora 18.00 - Dialog Peter Sloterdijk & Andrei Ujică

Programul pe larg poate fi consultat AICI.

Investiția pentru această ediție este de aproape 70 de milioane de euro, dintre care 25 de milioane în infrastructura culturală, iar restul în evenimente culturale.

Titlul de Capitală Europeană a Culturii este conferit de Parlamentul European. El a fost instituit în 1985 și este desemnat anual unui oraș simbol care să le reamintească europenilor valorile lor culturale comune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE