Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Timișoara, Capitală Culturală Europeană. 130 de evenimente au loc la ceremoniile de deschidere, între 17-19 februarie

Timișoara este anul acesta Capitală Culturală Europeană, iar pregătirile pentru festivitățile care marchează deschiderea oficială, programată în perioada 17-19 februarie, sunt in toi. Vor fi nu mai puțin de 130 de evenimente, organizate în cele trei zile de ceremonii.

În afară de Timișoara, mai sunt două orașe europene cu statut de Capitală Culturală: orașul maghiar Veszprem și cel grec Elefsina.

Timișoara se pregătește de oaspeți. Printre ei, se vor număra și actorii John Malkovich și Isabella Rosellini.

Dan Codre, ghid turism: „Aici avem unul dintre obiectivele cu care ne mândrim cel mai mult. Deși nu e tocmai original, e așa, un pic făcut pentru turiști, fiindcă felinarele la 1884 nu erau atât de mari, dar, pentru cel de aici s-a luat forma de la felinarele alea pe care le-am avut, inițial, în 1884.”

„Luminează orașul prin tine” este sloganul Timișoarei

„Luminează orașul prin tine” este sloganul Timișoarei în anul în care deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Dan Codre, ghid turism: „Avem două lucruri de care am putea să ne legăm. În primul rând ce se vede în spatele meu, faptul că Timișoara, în 1884, a devenit primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric și, a doua oară, „prin tine”, cred că s-au gândit cei care au făcut enunțul ăsta la oamenii care trăiesc aici. Ne mândrim că în Timișoara au trăit de-a lungul timpului mai multe popoare în relativă pace. Am fost o mică Europă înainte ca acest concept de Europă unită să fie definit.”

Dominic Fritz, primar Timișoara: „Timișoara, într-adevăr, în ultimele decenii nu s-a dovedit ca un oraș eminamente turistic și este o provocare pentru noi și o schimbare de mentalitate, de infrastructură turistică, dar cred că suntem pregătiți. Avem hoteluri, restaurante, servicii și, la fel, avem și un spațiu public care invită oamenii să stea, să descopere orașul și, bineînțeles, un program cultural care ne asigură că oricând vii în Timișoara în acest an, vei găsi pe calendarul de evenimente multe lucruri care îți plac.”

Alin Nica, președinte Consiliul Județean Timiș: „Avem Asociația de Promovare și Dezvoltare a Turismului, care are în sarcină să distribuie către vizitatorii ce vor veni anul acesta la Timișoara oportunitățile de petrecere a timpului liber în alte zone din județ. Și avem mic dejun la Margina, brunch-ul pe care-l organizăm în diferite locații din județul Timiș, pentru ca vizitatorii să se familiarizeze cu tradițiile noastre culturale, tradițiile locurilor, cu frumusețile peisajelor timișene. Avem un concert extraordinar, pe care-l facem la Peștera Românești, un lucru nemaiîntâlnit în alte zone din Europa și chiar din lume.”

Vlad Tăușance, expert comunicare Centrul de Proiecte Timișoara: „Vorbim de evenimente foarte diferite, de la spectacole de dans, până la degustări de bere. Fiindcă cultura nu se rezumă doar la litere, muzică sau pictură, ci presupune, până la urmă, un set foarte larg de moduri de exprimare.”

Localnică: „Chiar am prieteni care doresc să viziteze anul acesta. Îi rog să vină, le fac un tur și aștept pe toată lumea să viziteze Timișoara.”

Turistă: „Are parfumul ei și aerul ei și cred că poate să aducă bucurie turiștilor, în primul rând prin frumusețea arhitecturii clădirilor, prin căldura oamenilor, prin temperamentul lor cald.”

Localnică: „Ceea ce s-a întreprins este foarte bine: reînnoirea clădirilor vechi ale Timișoarei.”

Expoziția marelui sculptor Constantin Brâncuși

Un moment aparte în anul cultural va fi expoziția marelui sculptor Constantin Brâncuși, la Muzeul Național de Artă din Timișoara, în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.

Ovidiu Șandor, comisar expoziția Brâncuși: „Brâncuși nu a avut o expoziție în România din 1970, de peste 50 de ani și am considerat că acest context, al Capitalei Culturale, e un context special în care o astfel de expoziție de care ne putem bucura, poate o dată într-o generație, ar putea avea loc. E o expoziție complicată, dificil de organizat, cel mai greu fiind obținerea împrumuturilor. Diversele muzee din lume care dețin astfel de lucrări sunt extrem de selective în a accepta împrumutul lucrărilor și ne bucurăm că în acest parteneriat cu Muzeul Național de Artă, cu Institutul Francez, într-un proiect finanțat de Consiliul Județean, am reușit să convingem muzee precum Centrul Pompidou din Paris, Muzeul Tate Modern din Londra, Colecția Guggenheim din Veneția.”

Filip Petcu, director Muzeu Național Artă Timișoara: „A presupus aducerea muzeului la niște standarde cu totul speciale, care să corespundă nivelului de securitate al lucrărilor, să corespundă tuturor condițiilor microclimatice care se impun. Este vorba, desigur, și de un transport special, care se realizează în condiții de siguranță internațională.

Investiție de 70 de milioane de euro

Investiția pentru această ediție este de aproape 70 de milioane de euro, dintre care 25 de milioane în infrastructura culturală, iar restul în evenimente culturale.

Ovidiu Megan, director executiv Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii: „Multe din proiectele din programul cultural sunt gândite de la început să fie sustenabile, în sensul că ele au avut și niște ediții anterioare Capitalei Culturale și ne dorim, bineînțeles, ca aceasta să fie o ediție fanion a tuturor acestor proiecte și ele să rămână și după anul Capitalei Culturale, ca niște evenimente fortificate, să spunem, de acest context favorabil prin care trecem. Piața Unirii este dovada multiculturalismului de aici. Va găzdui, practic, momentul de deschidere. Oamenii se vor aduna aici, premiul Melina Mercouri va fi dat aici, cu siguranță va fi un loc de bucurie.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE