Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Timișoara, Capitală Culturală Europeană în 2023. 2.500 de artiști vin în orașul de pe Bega

Peste 2.500 de artiști, 30 de evenimente în medie săptămânal, 12 festivaluri muzicale și peste 15 festivaluri tematice. Toate îi vor aștepta pe turiștii români și străini care vor vizita Timișoara, Capitala Culturală Europeană în 2023. Titulatura va fi împărțită cu un oraș din Ungaria și cu unul din Grecia.

Timișoara, Veszprem și Elefsina devin centrele culturale ale Europei în 2023. Ele preiau ștafeta de la orașele Kaunas din Lituania, Esch-sur-Alzette din Luxemburg și Novi Sad din Serbia. Deschiderea festivă este programată pentru intervalul 17-19 februarie.

Dominic Fritz, primarul orașulu Timișoara: „Timișoara a câștigat pentru că are o poveste absolut deosebită pentru Europa și iată că ne trezim, de fapt, în vremuri care această poveste cu toate valorile pentru care stă în Tim – diversitate, curaj, de luptă pentru libertate. Toate aceste valori au devenit extrem de relevante. Tocmai această legătură între local și Europa ne va permite să fim avangardă culturală și când e vorba de arte vizuale, de arta contemporană și când e vorba de muzică și când e vorba de teatru.”

Este, într-adevăr, pregătită Timișoara să găzduiască un eveniment cultural care va atrage privirile europenilor și nu numai? Părerile localnicilor sunt împărțite.

„Dacă o mai lustruiește prin anumite locuri! Și, a doua problemă, scapă de gunoiul ăsta, care e din ce în ce mai pregnant”, spune un bătrân.

„Presupune foarte multă schimbare. Din mai multe puncte de vedere. Nu neapărat că aranjezi un centru al orașului sau cartierele principale sau piese de teatru mai reprezentative”, a menționat o femeie.

„Populația ar putea să redevină ceea ce a fost Timișoara anilor 60-70 prin bunul simț. S-a și întârziat cu pandemia, ceea ce a dat timp, dar au apărut foarte multe proiecte din punctul ăsta de vedere, inclusiv culturale, au început și construcții, reparații la clădiri. Deci există o groază de proiecte, pe toate planurile, care cred că fac Timișoara potrivită să fie capitală culturală”, a explicat un tânăr.

Timișoara, Capitala Culturală Europeană în 2021

Inițial, Timișoara ar fi trebuit să fie Capitala Culturală Europeană în în 2021, dar, din cauza pandemiei, evenimentul a fost amânat cu doi ani. Bugetul alocat de Ministerul Culturii se apropie de 52 milioane de lei.

Pe parcursul pregătirilor, Timișoara a reabilitat cinci cinematografe, precum și Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment, MultipleXity. Titlul de Capitală Europeană a Culturii este conferit de Parlamentul European. El a fost instituit în 1985 și este desemnat anual unui oraș simbol care să le reamintească europenilor valorile lor culturale comune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE