Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Obiceriule de Anul Nou, duse mai departe. Colindătorii au pornit cu Plugușorul și Jocul Ursului

Echipați cu clopoței, cu bici și urări de bine, un grup de colindători le cer gazdelor să deschidă porțile și portofelul. La 30 de kilometri de București, în comuna Balotești, colindul nu este doar pentru copii.

Cei mici și cei mari au pornit cu plugușorul în Ajunul Anului Nou. O tradiție veche de sute de ani, strigătele în cor urează trecătorilor și chiar șoferilor un an cât mai îmbelșugat.

„Obiceiul plugușorului presupune plimbatul unei cete de copii, de tineri care trec de-a lungul localității și povestesc de fap în versuri tot calendarul agricol”, a explicat Simona Bala, etnolog.

În tradiția românească, momentul de înnoire a anului presupune ritualuri legate de ocupațiile oamenilor. Pentru că principalele meșteșuguri erau legate de agricultură, oamenii aveau urau în speranța unei culturi rodnice în anul ce urmează.

„Se reiterează an de an deoarece, așa cum noi ne pregătim pentru când mergem la un examen, sau o teză, sau un test, sau indiferent ce, învățam, nu ne ducem nepregătiți, așa este și în cultura populară. Începutul unui an trebuie pregătit, iar cu atât mai mult cu cât începe și un an nou agrar și un an nou civil, atunci elementele acestea trebuie reafirmate”, a menționat Simona Bala, etnolog.

„Noi participăm în fiecare an, ne organizăm și facem tot ce avem noi în putință ca să fie bine. Tradiția duce ceea noi simțim”, a spus Marius Badiu.

Colindătorii întâmpinați cu mere, nuci sau colaci

De obicei colindătorii sunt întâmpinați cu mâncăruri gătite, nuci, mere sau colaci. Dar în ultimele decenii, banii au ajuns să fie principala variantă. Deși nu toți oamenii din Balotești le-au deschis porțile, colindătorii nu s-au lăsat descurajați.

Etnologii spun că tradiția nu mai este la fel de prezentă, dar în anumite sate din România tinerii mai merg din ușă în ușă cu plugul tras de boi. Dacă în ziua de ajun merg cu plugușorul, în prima zi a anului, colindătorii vor veni cu sorcova pentru a aduce prosperitate gazdelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE