Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anul Nou evreiesc 2023: Ce este Rosh Hashanah și ce tradiții sunt de „Revelionul evreilor”

Vineri seara, evreii din întreaga lume au sărbătorit Rosh Hashanah. Cunoscută și sub numele de Anul Nou evreiesc, iată un rezumat a ceea ce face ca această zi să fie o parte atât de importantă a calendarului evreiesc.

Rosh Hashanah, înseamnă literalmente „începutul anului” și are loc întotdeauna în primele două zile ale lui Tishrei, prima lună a calendarului ebraic.

Ce an este acum pe rit evreiesc?

Iudaismul are propriul său calendar pe care, spre deosebire de calendarul gregorian solar îl folosesc majoritatea țărilor, calendarul ebraic este un calendar lunisolar. Asta înseamnă că lunile se bazează în jurul fazelor lunii, dar se adaugă și o lună în plus la fiecare doi sau trei ani pentru a o menține în conformitate cu calendarul solar.

Ultima lună a calendarului ebraic este 29 Elul, care este cuprinsă între seara zilei de 14 septembrie și 15 septembrie. În timp ce zilele calendarului gregorian încep la miezul nopții, în calendarul ebraic, zilele încep la apusul soarelui din ziua precedentă.

Anul Nou evreiesc începe la căderea nopții de vineri, 15 septembrie, anul acesta, deoarece data ebraică se transformă în data de 1 a lunii Tishrei.

Calendarul ebraic își pune anul 0 mult mai devreme decât calendarul gregorian.

În timp ce calendarul gregorian plasează anul 0 ca anul care se presupune că s-a născut Iisus Hristos, anul 0 al calendarului ebraic este atunci când filozoful evreu din secolul al XII-lea Maimonide a calculat crearea lumii. După calculele lui Maimonide, atunci noul an evreiesc va fi 5783.

De asemenea, Rosh Hashanah nu durează doar o zi pentru mulți evrei.

Întrucât ziua începe cu prima lună nouă, în vremurile biblice, a fost certificat a fi anul nou doar când un martor a depus mărturie la o instanță că a văzut luna nouă. Dacă martorul nu s-ar prezenta, ziua ar fi stabilită retroactiv.

În conformitate cu această tradiție, mulți evrei încă sărbătoresc primele două zile ale Tișrei ca Rosh Hashanah.

Tradiții de Anul Nou

În timp ce de Revelion la New York, faimoasa aruncare a mingii are loc în Times Square și focuri de artificii se dau în aproape toate orașele importante, cum sărbătoresc evreii Rosh Hashanah?

Una dintre cele mai importante tradiții este suflarea shofarului.

Un șofar este un corn de berbec scobit pentru a face un instrument muzical. Suflarea șofarului simbolizează o chemare către oameni să se trezească și să înceapă pocăința. Este, de asemenea, un simbol al berbecului care a fost sacrificat în locul lui Isaac într-o faimoasă poveste biblică.

Pe tema pocăinței, o altă tradiție îi supune pe evrei să-și arunce păcatele, deși nu la propriu.

Tashlich este observat în prima zi de Rosh Hashanah deseori prin aruncarea bucăților mici de pâine într-un corp de apă din apropiere.

Pentru Rosh Hashanah, este tradiția să sărbătorim un an nou dulce cu câteva alimente la fel.

Merele se consumă cu miere. Iar painea consumata in mod traditional inainte de masa cu un praf de sare, se consuma si cu o praf de miere. Mulți evrei mănâncă și rodii în timpul festivalului.

În Ucraina, există și o tradiție de lungă durată de a face un pelerinaj în orașul Uman, unde este înmormântat Rebbe Nachman, care a fondat o mișcare în cadrul iudaismului.

Încă un an nou?

Dacă ați crezut că este destul de complicat faptul că calendarul ebraic are un an nou diferit de 1 ianuarie, acesta nu este nici măcar singurul an nou pe care evreii îl respectă.

Mai există și anul nou ecleziastic.

Anul nou ecleziastic este data de la care se numără lunile și festivalurile evreiești. Anul acesta începe la 1 Nisan, care va fi următorul la 23 aprilie 2023, începând cu o seară înainte.

Paștele este prima sărbătoare din acest an, care începe pe 15 Nisan, în timp ce Rosh Hashanah are loc în a șaptea lună a anului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE