Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anul Nou Chinezesc 2023. Cum vor marca țările asiatice trecerea în Anul Iepurelui de Apă

Publicat de: Euronews

Conform calendarului gregorian, anul 2023 a început pe data de 1 ianuarie. Însă nu toate țările respectă aceste date. China, de exemplu, sărbătorește noul an, numit Anul Iepurelui de Apă, pe 22 ianuarie. Anul Nou Chinezesc este sărbătorit, de asemenea, în multe țări din Asia de Sud, precum Thailanda și Cambodgia.

Dar data nu este fixă. Ea este stabilită de calendarul lunisolar chinezesc și, prin urmare, se schimbă în fiecare an.

Fiecare an chinezesc primește numele său de la zodiacul chinezesc. Ca și zodiacul occidental, acesta este împărțit în 12 secțiuni. Cu toate acestea, toate acestea sunt caracterizate de un animal și durează mai degrabă un an lunar decât o lună. 2023 este anul Iepurelui.

Celelalte animale zodiacale sunt Șobolanul, Boul, Tigrul, Cocoșul, Dragonul, Șarpele, Calul, Oaia, Maimuța, Câinele și Porcul.

Cum au fost alese cele 12 animale din zodiacul chinezesc

Explicaţia folosirii numelui unor animale pentru desemnarea anilor are la bază o legendă. Se spune că, înainte de a părăsi pământul, Buddha a chemat la el toate animalele pentru a-şi lua rămas bun de la ele. Doar 12 animale şi-au făcut apariţia: şobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, şarpele, calul, capra, maimuţa, cocoşul, câinele şi mistreţul.

În semn de recunoştinţă, Buddha a decis ca fiecare an ce urmează să primească numele unui animal. Fiecărui semn i se asociază, pe rând, şi unul dintre elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa. Un tur complet al calendarului înseamnă cinci cicluri a câte 12 ani, adică 60 de ani, potrivit site-ului www.chinesenewyear.net, citat de Agerpres.

Cum este sărbătorit Anul Nou Chinezesc

O parte populară a sărbătorilor de Anul Nou este Copacul dorințelor. Datând din secolul al XVIII-lea din dinastia Qing , a fost o tradiție de a atârna cărți de urări roșii pe acești copaci.

Inițial, cărțile erau legate de portocale, care sunt apoi aruncate peste ramurile copacilor. Dacă dorința prinde o creangă și se lipește, tradiția spune că aceasta va fi îndeplinită în anul următor. Cu toate acestea, după accidentele din trecut, când ramurile au căzut și i-au rănit pe cei adunați dedesubt, multe dintre dorințe sunt acum atârnate pe suporturi lângă copaci.

Oferirea de plicuri roșii, adesea pline cu bani, este o altă sărbătoare tradițională a Anului Nou Chinezesc. Părinții și bunicii oferă adesea darurile, numite hongbao în mandarină și lai see în cantoneză, copiilor. Culoarea roșie este o parte esențială a acestor cadouri, deoarece simbolizează fericirea și norocul. De fapt, plicul în sine este adesea considerat mai important decât banii pe care îi conține, deoarece este un mod de a trimite noroc și urări destinatarului.

Cina reuniunii, cea mai importantă masă a anului, are loc în seara zilei în care vechiul an se încheie. Cel mai important fel de mâncare este colţunaşul. Familia va rămâne până târziu şi va aştepta Anul Nou. Miezul nopţii este marcat de sute de focuri de artificii.

În prima zi a Noului An, oamenii se îmbracă cu haine noi, fac vizite rudelor şi prietenilor sau primesc invitaţi. Ei îşi adresează reciproc urarea "Xin Nian Hao!" ("La Mulţi Ani!"). După aceea, oaspeţii sunt invitaţi să servească bomboane, fructe şi ceai.

Festivalul Lampioanelor

Sărbătorile de Anul Nou Chinezesc nu au loc doar într-o singură zi sau într-un weekend. În schimb, ele se desfășoară până la Festivalul Lampioanelor, sărbătorit în a 15-a zi a noului an.

Această sărbătoare este simbolul noii primăveri și, ca atare, are loc la prima lună plină a noului an. Lampioanele multicolore și adesea extravagante sunt aprinse și eliberate pentru a pluti în noapte. Acest lucru poate simboliza faptul că cineva renunță la anul precedent sau o schimbare personală care urmează să fie făcută în anul următor.

La fel ca plicurile, multe lampioane sunt roșii și simbolizează speranța pentru următoarele 12 luni. Cu toate acestea, în timpurile moderne, multe dintre lampioaneau devenit mai complexe, iar festivalul a fost comercializat ca fiind echivalentul Zilei Îndrăgostiților în Hong Kong și Taiwan.

Anul Nou Chinezesc 2023, în contextul ridicării restricțiilor din China

Sărbătorile prilejuite de Noul An Chinezesc sunt văzute ca un boom pentru turismul chinezesc în Asia, deși focarele COVID-19 persistă, după relaxarea restricțiilor în țara asiatică, relatează Associated Press. După trei ani de controale stricte și sufocante împotriva virusului, China a abandonat brusc, la începutul lunii decembrie, politica sa de „zero Covid".

Potrivit Trip.com, o importantă companie de servicii de turism, rezervările de călătorie în străinătate pentru sărbătorile de Anul au crescut de peste cinci ori. Dar acest lucru a crescut de la aproape nimic în anul precedent, când granițele Chinei au fost închise pentru majoritatea călătorilor.

Rezervările pentru călătorii în Asia de Sud-Est au crescut de 10 ori, Thailanda fiind o alegere de top, urmată de Singapore, Malaezia, Cambodgia și Indonezia.

Călătoriile către alte locuri preferate, cum ar fi insula tropicală Bali și Australia, au fost limitate din cauza lipsei de zboruri.

Alți chinezi preferă să părăsească orașele pentru zonele rurale, pe fondul avertismentelor pentru cei mai vulnerabili și al creșterii uriașe a numărului oficial de decese cauzate de coronavirus, relatează The Guardian.

Experții se tem, însă, că acest val de călători care s-au înghesuit gările și aeroporturile din megaorașele chinezești ar putea intensifica răspândirea virusului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE