Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Beijingul răspunde măsurilor anti-COVID impuse de Seul și Tokio prin suspendarea vizelor

China a suspendat eliberarea vizelor de scurtă şedere pentru sud-coreeni şi japonezi, au anunţat marţi ambasadele chineze, în răspuns la restricţiile sanitare impuse de Coreea de Sud şi Japonia călătorilor chinezi, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Ambasadele şi consulatele din Coreea vor suspenda eliberarea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţeni coreeni”, a anunţat Ambasada Chinei la Seul, precizând că aceste măsuri „vor fi ajustate în conformitate cu eliminarea de către Seul a restricţiilor de intrare discriminatorii faţă de China”.

De marţi, China va „suspenda eliberarea” de vize pentru japonezi, a anunţat, de asemenea, ambasada Chinei la Tokio, ca răspuns aparent la restricţiile sanitare impuse de Japonia pentru călătorii chinezi. Confruntată cu izbucnirea cazurilor de Covid în China, Japonia, ca şi alte ţări din lume, a introdus cerinţa unui test negativ pentru călătorii din China, înainte de călătorie şi la sosirea pe teritoriul japonez.

China nu eliberează vize turistice în prezent

Beijingul nu eliberează în prezent vize turistice şi cere un test Covid negativ pentru toate sosirile, indiferent de originea acestora.

În decembrie, Seulul a impus o serie de restricţii sanitare pentru călătorii din China continentală, în special în materie de vize şi zboruri, şi obligaţia de a prezenta teste de depistare, invocând o creştere a cazurilor de COVID-19 în China.

În cazul unui test pozitiv, călătorii chinezi trebuie să intre în carantină o săptămână. Un chinez care a fost testat pozitiv la sosirea în Seul a refuzat să se supună carantinei şi a fugit, fiind urmărit două zile. El urmează să fie audiat în curând, potrivit presei locale.

Ministrul sud-coreean de Externe Park Jin i-a comunicat luni omologul său chinez Qin Gang că restricţiile sunt impuse în ţara sa pe o „bază ştiinţifică”.

Într-un comunicat separat, ministerul sud-coreean a menţionat că Seulul a „comunicat în prealabil cu China” despre aceste măsuri şi că informaţiile au fost „împărtăşite în mod transparent cu comunitatea internaţională”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE