Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

COVID-19: Oferă China suficiente informații despre situația îmbolnăvirilor din țară?

În timp ce COVID-19 face ravagii în China, alte țări și Organizația Mondială a Sănătății solicită guvernului chinez să împărtășească mai multe date despre epidemie. Unii spun chiar că multe dintre cifrele pe care le raportează sunt lipsite de sens, potrivit AP.

În lipsa unor date de bază, cum ar fi numărul de decese, de infecții și de cazuri grave, guvernele din alte părți au instituit cerințe de testare pentru călătorii care vin din China. Beijingul a declarat că măsurile nu au o bază științifică și a amenințat cu contramăsuri.

Cea mai mare îngrijorare este posibila apariție și răspândire în masă a unei noi variante a virusului COVID-19.

Care sunt datele oferite de China?

Autoritățile sanitare chineze publică zilnic numărul de cazuri noi, cazuri grave și decese, dar aceste cifre includ doar cazurile confirmate oficial și utilizează o definiție foarte restrânsă a deceselor legate de COVID.

China face cu siguranță propriile studii de eșantionare, dar nu le împărtășește, a declarat Ray Yip, care a fondat biroul Centrului american pentru controlul bolilor din China.

Bilanțul la nivel național pentru joi, 5 ianuarie, a fost de 9.548 de cazuri noi și cinci decese, dar unele guverne locale publică estimări mult mai mari doar pentru jurisdicțiile lor. Zhejiang, o provincie de pe coasta de est, a declarat marți că a înregistrat aproximativ un milion de cazuri noi pe zi.

De la începutul pandemiei, China a împărtășit 4.144 de secvențe cu GISAID, o platformă globală pentru date despre coronavirus. Aceasta reprezintă doar 0,04% din numărul de cazuri raportate - o rată de peste 100 de ori mai mică decât în Statele Unite și de aproape patru ori mai mică decât în Mongolia vecină.

În China nu a apărut o nouă versiune a virusului

Până în prezent, nicio variantă nouă nu a apărut în secvențele partajate de China. Versiunile care alimentează infecțiile din China „seamănă foarte mult” cu cele care au fost observate în alte părți ale lumii începând cu luna iulie, a precizat GISAID. Dr. Gagandeep Kang, care studiază virușii la Colegiul Medical Creștin din Vellore, India, a fost de acord, spunând că nu a existat nimic deosebit de îngrijorător în datele de până acum.

Acest lucru nu a împiedicat cel puțin 10 țări - inclusiv SUA, Canada, Japonia, Coreea de Sud, India, Australia, Marea Britanie, Franța, Spania și Italia - să anunțe cerințe de testare a pasagerilor veniți din China. Uniunea Europeană a încurajat ferm toate statele sale membre să facă acest lucru în această săptămână.

Testarea, o măsură de supraveghere a situației din China

Oficialii din domeniul sănătății au spus că testarea este o măsură de supraveghere care ajută la umplerea unui deficit de informații din China. Acest lucru înseamnă că țările pot obține informații despre orice modificări ale virusului prin intermediul testelor, chiar dacă nu dispun de date complet din China.

„Nu avem nevoie de China pentru a studia asta, tot ce trebuie să facem este să testăm toți oamenii care vin din China”, a declarat Yip, fostul oficial de sănătate publică.

Canada și Belgia au declarat că vor căuta particule virale în apele reziduale din avioanele care sosesc din China.

„Este ca un fel de sistem de avertizare timpurie pentru ca autoritățile să anticipeze dacă există un val de infecții care vin”, a declarat Dr. Khoo Yoong Khean, om de știință la Centrul Duke-NUS pentru pregătirea pentru epidemii din Singapore.

China susține că oferă suficiente informații

Oficialii chinezi au afirmat în repetate rânduri că fac schimb de informații, arătând secvențele date la GISAID și întâlnirile cu OMS.

Dar oficialii OMS au cerut în mod repetat mai mult - nu doar în ceea ce privește secvențierea genetică, ci și în ceea ce privește spitalizările, internările la terapie intensivă și decesele. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-a exprimat săptămâna aceasta îngrijorarea cu privire la situația din China.

„Datele rămân esențiale pentru ca OMS să efectueze evaluări periodice, rapide și solide ale riscurilor privind situația globală”, a declarat șeful agenției de sănătate a ONU.

China ascunde informații de cetățeni

Guvernul chinez ascunde deseori informații de cetățeni, în special informațiile care pun într-o lumină negativă Partidul Comunist aflat la putere.

Mass-media de stat au evitat rapoartele dezastruoase despre o creștere a numărului de incinerări și despre oamenii care se întrec de la un spital la altul pentru a încerca să primească tratament, în timp ce sistemul de sănătate ajunge la capacitate maximă. Oficialii guvernamentali au acuzat presa străină că a exagerat situația.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE