Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța îndeamnă toate țările membre UE să testeze pentru COVID călătorii care vin din China

Franța îndeamnă toate țările din Uniunea Europeană să înceapă să testeze pasagerii care sosesc din China pentru a depista virusul COVID, pe fondul unei epidemii care afectează această țară asiatică.

Până în prezent, singurele țări din UE care au solicitat efectuarea de teste sunt Franța, Italia și Spania - plus Regatul Unit, care nu face parte din blocul comunitar - deoarece oficialii UE nu au reușit să ajungă la un acord asupra unei poziții comune în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles înainte de Crăciun, relatează Euronews.com.

Alte discuții la nivelul UE vor avea loc săptămâna aceasta  

Începând de duminică, Franța solicită călătorilor din China să prezinte un rezultat negativ la testul COVID-19 cu mai puțin de 48 de ore înainte de plecare și îi testează aleatoriu pe cei care sosesc în țară.

„Franța va face presiuni pentru ca această metodologie să fie aplicată în întreaga UE”, a declarat ministrul sănătății, François Braun, în timp ce, împreună cu ministrul transporturilor, Clement Beaune, verifica duminică noile proceduri pe aeroportul Roissy Charles de Gaulle din Paris.

Întrebat despre faptul că un călător chinez cu COVID ar putea, deocamdată, să aterizeze într-o altă țară din UE și apoi să călătorească necontrolat în Franța, Beaune a spus: „Acesta este motivul pentru care trebuie să ne coordonăm (în întreaga UE), pentru a fi mai eficienți”.

Braun a precizat că controalele la sosire pentru pasageri nu vor împiedica persoanele să intre în Franța, dar a descris acest control ca fiind „un control mai științific, care ne va permite să urmărim diferitele variante extrem de precis”.

Măsurile, în vigoare până la 31 ianuarie

Noile măsuri vor rămâne în vigoare în Franța până la 31 ianuarie, cu șase zboruri din China continentală în fiecare săptămână și până la zece dacă se iau în calcul și zborurile din Hong Kong.

Cei mai mulți pasageri din China trec doar prin hub-ul aeroportului Roissy-Charles-de-Gaulle.

Dintre cei 300 de pasageri ai zborului Beijing-Paris care au aterizat duminică, aproximativ șaizeci au intrat pe teritoriul francez. Toți au fost de acord să facă un test PCR rapid înainte de a merge să își ridice bagajele.

Înainte de a fi testată, identitatea călătorilor este luată de către agenții de la centrul de control din terminal. Dacă vreun test iese pozitiv, pasagerii trebuie să se autoizoleze timp de șapte zile.

La trei ani de la apariția primelor cazuri de coronavirus în orașul central Wuhan, China a pus capăt, la 7 decembrie, politicii sale draconice cunoscute sub numele de „zero COVID”.

De la ridicarea restricțiilor, spitalele chineze au fost copleșite de un val de pacienți, majoritatea vârstnici și vulnerabili din cauza protocoalelor de vaccinare deficitare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE