Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China, copleșită de un nou val de Covid-19. Spitalele nu mai fac față numărului mare de pacienți

China este copleșită de un nou val de COVID-19, iar spitalele nu mai fac față numărului mare de pacienți. Autorităţile sanitare chineze au raportat doar câteva mii de infectări zilnic, însă un institut de cercetare cu sediul la Londra estimează că, cel mai probabil, sunt peste un milion de cazuri în fiecare zi şi peste 5.000 de decese.

Vârful noului val este aşteptat în ianuarie şi martie, când s-ar putea înregistra 3,7 milioane şi, respectiv, 4,2 milioane de cazuri zilnic, mai estimează institutul de cercetare din Londra, citat de Agerpres.

Presiune enormă asupra personalului medical, din cauza numărului mare de îmbolnăviri

Numărul mare de îmbolnăviri a pus o presiune enormă asupra personalului medical.

Mei Xue, director adjunct spital Beijing: „De obicei, avem în jur de 100 de pacienți pe zi în Departamentul de Medicină Internă, dar acum avem aproape 400 de pacienți în fiecare zi. După cum puteți vedea, acești pacienți sunt vârstnici cu diverse afecțiuni, combinate cu febră și infecții ale căilor respiratorii, toți sunt în stare gravă. Aproape toți medicii din departamentul nostru au rămas în spital.”

Ambulanțele nu mai fac față, iar spitalele încearcă să suplimenteze numărul paturilor. Pacienții sunt așezați pe holurile unităților medicale, din lipsă de spațiu. Bolnavii din localitățile mici sunt redirecționați către marile orașe.

Asistent medical: „Nu avem oxigen și electricitate. Dacă nu-i poți da oxigen, cum ai putea să-l salvezi?”

Nici crematoriile nu mai fac față

Nici crematoriile nu mai fac față. Trupul neînsuflețit al unei bătrâne de 82 de ani a fost adus tocmai de la Beijing într-o localitate situată la o distanță de câțiva kilometri de capitală. Rudele au parcurs un drum de două ore pentru a putea organzia funeraliile. De altfel, ambulanțele vin frecvent aici.

După aproape trei ani de lockdown-uri, carantine şi testări în masă, China a relaxat brusc, pe 7 decembrie, politica sa drastică „zero-Covid”, argumentând că varianta Omicron nu este la fel de periculoasă. Decizia autorităților de la Beijing a fost luată însă pe fondul extinderii protestelor față de măsurile drastice de carantină.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE