Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

COVID-19 în China. Orașul cu 21 de milioane de locuitori care a intrat în lockdown după 116 cazuri de coronavirus

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Autoritățile din Chengdu, capitala provinciei Sichuan din sud-vestul Chinei, au extins măsurile de carantină pe termen nedeterminat, în majoritatea districtelor, în speranța că vor limita răspândirea infecțiilor cu COVID-19 în orașul cu 21,2 milioane de locuitori.

După ce s-a confruntat cu valuri de căldură, întreruperea alimentării cu energie electrică și un cutremur, orașul Chengdu a intrat în lockdown după depistarea mai multor cazuri de COVID-19. Astfel, a devenit cea mai mare metropolă chineză afectată de restricții, după ce Shanghai a luat măsuri asemănătoare la începutul acestui an, relatează The Guardian.

Localnicii din Chengdu se așteptau să scape de restricții miercuri, însă autoritățile chineze au precizat că ”există în continuare risc de transmitere comunitară în anumite zone”. Potrivit oficialilor chinezi, vor avea în continuare restricții cetățenii din 16 districte, orașe, comitate și zone speciale dintre cele 23 aflate în administrarea metropolei Chengdu.

Chinezii sunt testați pentru COVID-19 în fiecare zi

Localnicii vor fi testați zilnic pentru depistarea COVID-19. Autoritățile chineze nu au anunțat data la care vor fi eliminate restricțiile. Doar o parte dintre districte au scăpat de carantina totală, însă cetățenii sunt testați în masă de vineri până duminică. De asemenea, nu au voie să călătorească în alte districte și sunt descurajați să părăsească orașul Chengdu, fără motive bine întemeiate.

Politicile sunt ”modificate în mod dinamic în funcție de evoluția epidemiei”, au precizat autoritățile chineze.

Anunțul prelungirii măsurilor de carantină a stârnit temeri pe motiv c-ar putea fi afectate lanțurile de aprovizionare. În orașul Chengdu se află fabrica unora dintre principalii furnizori ai Apple. E vorba despre compania Foxconn care produce gadgeturi iPad și MacBook, dar și despre Jabil care produce componente pentru Macbook. Ambii producători s-au confruntat cu probleme din cauza întreruperii alimentării cu energie electrică pe fondul valului de căldură.

Joi, guvernul local a raportat 116 noi cazuri de COVID-19, în scădere de la 116 cu o zi înainte. Dintre persoanele infectate, 57 au fost simptomatice și 59 asimptomatice.

Restricții dure pentru chinezi în lockdown din cauza COVID-19

Orașul Chengdu a intrat în carantină săptămâna trecută, pe măsură ce numărul cazurilor de infectare a crescut în mai multe districte. În consecință, autoritățile au început testările în masă. Localnicilor li s-a transmis că trebuie ”să stea acasă în principiu” pentru a combate noul val de infecții.

Fiecare gospodărie va putea trimite o singură persoană pentru a cumpăra zilnic alimente și bunuri esențiale, cu condiția de a prezenta un test cu rezultat negativ la COVID-19, realizat în ultimele 24 de ore, arată sursa citată.

Aproape 90% din zborurile de la aeroportul Shuangliu din Chengdu au fost anulate luni.

China a aplicat în acest an măsuri de lockdown pentru a limita răspândirea variantei Omicron în mai multe orașe. De exemplu, Shanghai a fost carantinat timp de două luni, în aprilie și mai, numărându-se printre cele mai afectate de politica ”zero COVID” a Chinei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE