Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România va distruge milioane de doze de vaccin anti-COVID nefolosite

România va distruge milioane de doze de vaccin anti-covid, care stau în depozite. Pentru că românii nu se înghesuie să se vaccineze, iar donarea către alte țări nu mai e o opțiune din același motiv, Ministerul Sănătății va cheltui acum bani în plus pentru distrugerea serului nefolosit.

„E dramatic să ajungi în situația să distrugi milioane de doze de vaccin în valoare de zeci sau sute de milioane de euro. Aici nu e vorba doar de aspectul economic. Toată lumea se referă la aspectul economic, eu mă refer și la cel etic, simbolic. Atunci când distrugi un vaccin sau distrugi foarte multe vaccinuri pe care nu le-ai utilizat, te gândești că ori nu a fost bine planificată achiziția lor, ori că nu ai făcut bine o campanie de comunicare eficientă, ori amândouă”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

În mai 2021, România a semnat achiziția a aproape 40 de milioane de doze de vaccin anti-covid pentru 2022-2023, însă cerere nu mai este aproape deloc.

„În acest moment, singurul loc unde se poate vaccina o persoană este la medicul de familie. Vaccinurile sunt disponibile acum prin program național la medicii care au semnat colaborarea cu direcția de sănătate publică în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19. Există o listă care este publică, dar din păcate, există câteva aspecte legate de apetența populației vizavi de acest gen de vaccinare, motiv pentru care noi avem foarte multe probleme, în special în aprovizionare”, a spus Gindrovel Dumitra, medic de familie, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al SNMF.

Medicii trebuie să identifice mai întâi numărul de persoane care să acopere măcar jumătate din dozele dintr-un flacon de vaccin, pentru a nu irosi substanța. De obicei este vorba de 3-5 persoane.

„Există în populație aproximativ jumătate dintre persoanele eligibile care nu sunt vaccinate deloc. Vaccinurile pe care le avem în acest moment încă au o utilitate și o anumită eficacitate în prevenirea formelor severe, a decesului”, a mai transmis Gindrovel Dumitra, medic de familie.

Direcția Națională Anticorupție a demarat anul trecut o anchetă în ceea ce privește modul în care au fost achiziționate vaccinurile anti-Covid.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE