Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alexandru Rafila, despre spitalele regionale din România: „Construcția propriu-zisă în Iași și Cluj ar trebui să înceapă anul viitor”

Alexandru Rafila a discutat, joi seara, la Euronews România, despre strategiile Uniunii Europene cu privire la programul de sănătate.

Ministrul Sănătății spune că abordarea europeană e conectată cu cea la nivel global, iar pentru fiecare țară totul depinde de fenomenele demografice.

”În primul rând, strategia UE e conectată cu strategiile de la nivel global. Sunt fenomene demografice foarte multe. Noi, la nivelul țării noastre, încercăm să oferim câteva servicii acestor țări cu probleme: adică să facilităm accesul la serviciile de sănătate. Acest acces trebuie dublat de un puternic pachet de servicii medicale.

Sunt decalaje importante între România și alte țări din UE. Dacă speranța de viață e de 82 de ani într-o altă țară, iar anii de sănătate sunt 78, noi avem o perioadă mai lungă în care trebuie să tratăm pacienții, pentru că la noi bolile se descoperă târziu. Consecințele sunt multiple.”, a spus Alexandru Rafila, la Euronews România.

Alexandru Rafila a vorbit și despre fenomenul care duce la teama oamenilor de a merge la spital.

”Problema e că nu trebuie să ajungem doar la spital când avem o problemă de sănătate. Sistemul de sănătate a fost centrat pe dezvoltarea sistemului spitalicesc, în loc să fie centrat pe dezvoltarea serviciilor ambulatorii. Serviciile prietenoase și accesibile are două efecte importante. Poate crește încrederea populației în serviciile medicale, iar pe de altă parte fac sustenabil sistemul de sănătate.

În ceea ce privește spitalele regionale, ministrul Sănătății spune că pentru Iași și Cluj, construcția propriu zisă a acestor spitale să înceapă anul viitor.

„Sunt trei spitale regionale care sunt aprobate pentru finanțare. Există deja proiectele în realizare la Iași, Cluj. Sperăm ca proiectarea să fie finalizată în prima jumătate a anului viitor și între timp să începem procedurile de achiziție pentru construcția propriu-zisă, încât în cursul anului viitor să înceapă construcția propriu-zisă a acestor spitale regionale. La Craiova sunt puțin în urmă procedurile, proiectarea va începe abia la toamnă.”, a mai spus ministrul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE