Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Praf saharian în mai multe zone din țară

Un nor de praf saharian a ajuns în zona țării noastre. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, fenomenul are loc ca urmare a circulației aerului dinspre estul către vestul  și sud-vestul continentului.

Meteorologii spun că masele de aer conțin particule de praf saharian de concentrații nu foarte ridicate și nu reprezintă un pericol pentru populație. Inițial, norul de praf a acoperit zona Moldovei, apoi s-a extins către sudul țării.

Concentrațiile de praf ajunse pe teritoriul țării noastre sunt reduse, deoarece acestea s-au dispersat deasupra Mării Negre, Republicii Moldova și în sudul Rusiei și al Ucrainei. Norul de praf saharian va rămâne deasupra țării noastre, timp de câteva zile.

„Începând cu data de 23.08, la început în zona Moldovei, apoi în extindere către sudul României, circulaţia generală a aerului dinspre est către vest-sud-vest a favorizat transportul unei mase de aer ce conţine particule de praf saharian de concentraţii nu foarte ridicate. Având în vedere că în vecinătatea nord-estică a României, presiunea atmosferică s-a menţinut relativ ridicată şi că acest câmp de presiune relativ ridicată ocupă aproape toată partea de nord-nord-est a continentului, a fost favorizată pe de o parte circulaţia estică a aerului la nivelul solului şi pe de altă parte, staţionarea sau concentrarea acestor particule de praf saharian în straturile de aer din imediata apropiere a solului (pentru că un câmp de presiune atmosferică ridicată este caracterizat de mişcarea aerului pe verticală, de sus în jos)”, subliniază ANM.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE