Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Seceta scoate la iveală urme de dinozauri în Texas. Urmele, vechi de peste 113 milioane de ani

Seceta extremă a scos la iveală relicve demult scufundate pe tot globul.

Parcul de stat Dinosaur Valley de lângă Fort Worth, Texas, a descoperit urme de dinozauri care au fost acoperite de apă și sedimente. Urmele datează de peste 113 milioane de ani și au fost găsite pe o porțiune în care râul Paluxy a secat.

Cum au rezistat urmele în timp

Asa Vermeulen, angajat al parcului, spune că urmele sunt ale dinozaurilor Acrocanthosaurus de acum milioane de ani. El este de părere că, după ce dinozaurii au călcat pe pământ și au rămas urmele lor, ceva le-au acoperit, poate o inundație sau valuri provocate de maree. Asta ar putea explica de ce urmele au fost protejate de soare și de îngheț.

„Parcă ar fi acolo, în piatră, acolo pentru totdeauna. Dar nu sunt. La următoarea inundație pe care o vom avea, ar putea dispărea toate. Nu mai există nimic care să le protejeze acum. Următoarea inundație poate să le curețe de tot, dacă este cea potrivită. Așa că îmi place că am avut șansa să le văd”, a spus Asa Vermeulen.

Cele mai lungi urme

Oficialii parcului spun că acestea ar putea fi cele mai lungi urme lăsate de un singur dinozaur în America de Nord.

Deși aceste urme nu au mai devenit vizibile de cel puțin 20 de ani, oficialii parcului spun că este obișnuit ca diferite urme să devină vizibile și să dispară în tot parcul în funcție de vreme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE