Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prăbușirea acordului de recunoaștere a vinovăției lui Hunter Biden ar putea complica campania președintelui la alegerile din 2024

Numirea de vineri a unui consilier special pentru a-l investiga pe Hunter Biden a contribuit la asigurarea faptului că ancheta penală asupra fiului președintelui va arunca o umbră lungă asupra campaniei de realegere a tatălui său, potrivit Reuters.

Noul rol al procurorului federal din Delaware, David Weiss, în calitate de consilier special, anunțat vineri, l-ar putea forța pe președintele Joe Biden să se confrunte cu titluri neplăcute și să îi distragă imaginea lui și a campaniei sale atunci când ar prefera să vorbească despre economie sau despre legile pe care le semnează, în timp ce face campanie pentru alegerile prezidențiale din 2024, potrivit unor democrați de rang înalt.

"Acest lucru va avea un impact considerabil asupra realegerii. Ei riscă să fie în mod constant îndepărtați de mesaj. De fiecare dată când cineva va merge în fața unui mare juriu sau va fi citat, presa va continua să întrebe despre asta. Biden vrea să vorbească despre economie, arme, securitate națională și va fi mai puțin capabil să o facă", a declarat un senior democrat.

Democrații se tem, de asemenea, că investigațiile avocatului special ar putea crește în amploare.

"Consilierii speciali găsesc întotdeauna lucruri pe care nu se așteaptă să le găsească. Ancheta asupra fostului președinte Bill Clinton a început ca o investigație asupra unei afaceri imobiliare pe care el și Hillary au făcut-o când era guvernator și s-a încheiat cu Monica Lewinsky", a spus democratul senior.

Cum a evoluat procesul lui Hunter Biden

În iulie, Hunter Biden a pledat nevinovat la acuzațiile de neplata a peste 100.000 de dolari în impozite datorate pentru venituri de peste 1,5 milioane de dolari în 2017 și 2018. El nu a pledat într-un caz separat în care este acuzat de deținerea ilegală a unei arme de foc în timp ce folosea droguri ilegale, ceea ce reprezintă o infracțiune.

Democrații de top au sperat că un acord de recunoaștere a vinovăției între Hunter Biden și Weiss i-ar fi permis președintelui să treacă peste problemele legale ale fiului său și să rețină această problemă la investigațiile Congresului condus de republicani.

Însă un judecător federal a refuzat să accepte o propunere de înțelegere, iar Weiss a declarat vineri, într-un document depus la tribunal, că discuțiile dintre cele două părți au eșuat de atunci. Un potențial proces ridică posibilitatea unui spectacol fără precedent în istoria SUA: Fiul unui președinte în exercițiu care se confruntă cu acuzații penale în timp ce tatăl său face campanie pentru realegere, probabil împotriva republicanului Donald Trump, care se confruntă cu cel puțin trei procese penale viitoare ale sale.

Republicanii l-au acuzat pe bătrânul Biden că a profitat de pe urma afacerilor fiului său în Ucraina și China, deși nu au prezentat încă nicio dovadă de infracțiune. Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a declarat în iulie că această cameră ar putea lansa o anchetă de destituire în toamnă.

Jumătate dintre americani cred că Hunter Biden a primit un tratament preferențial din partea procurorilor care au încercat să ajungă la un acord de recunoaștere a vinovăției, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat în iunie, înainte ca acordul de recunoaștere a vinovăției să se destrame. Dar majoritatea americanilor au declarat că acordul de recunoaștere a vinovăției pentru Hunter Biden nu le-a afectat probabilitatea de a vota pentru Biden anul viitor, potrivit sondajului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE