Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea omului-orchestră de la Sibiu. Portughezul care cântă la 17 instrumente simultan

Vine din Portugalia. Și-a dorit mereu să devină muzician și provine dintr-o familie în care muzica era la ordinea zilei. Este vorba despre David Cruz, un muzician atipic. Cântă la 17 instrumente în același timp, este plin de zâmbet și energie și la Sibiu, în cadrul Festivalului de Teatru, a fost una dintre atracțiile muzicale de pe binecunoscuta pietonală din oraș.

Talentul l-a moștenit din familie. A cântat de mic, crescut de părinți pentru care muzica era un stil de viață. A învățat să cânte la cât mai multe intrumente, până când a realizat că a devenit… „omul orchestră”. Și, în plus, i-a îndeplinit dorința mamei sale.

David Cruz, muzician: „Tatăl meu și mama mea cântau mereu. Mama mea cânta la petreceri, în satul nostru. I s-a oferit să cânte la Lisabona, un impresar i-a făcut oferta. Pentru că era o cântăreață grozavă. Dar mama avea doar 18 ani, iar bunicul nu a lăsat-o. Și, dacă mama nu a putut să devină cântăreață, eu am ajuns să-i îndeplinesc visul.”

Reporter: „Cum reușești să te sincronizezi cu toate aceste instrumente? Adică are și creierul limitele lui.”

David Cruz, muzician: „Știi? E ceva organic? Este asemănător cu un șofer de camion care ar avea 17 schimbătoare de viteză. Și ar trebui să se descurce cu ele. Dar singurul lucru pe care trebuie să îl facă este să conducă, de fapt, camionul. Așa este și în cazul meu. Eu conduc muzica. Este ca și cum aș avea 17 schimbătoare de viteză. Ceea ce fac cu vocea și chitara merge în paralel cu tobele, totul se potrivește organic.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE