Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiectul inedit creat de Dan Perjovschi la Sibiu. Ce pot admira turiștii care ajung în zonă

Spune-mi ce desenezi pe ziduri, ca să-ți spun cine ești. La Sibiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru, artele vizuale sunt bine reprezentate.

Dan Perjovschi, unul dintre cei mai apreciați graficieni din România, este prezent la festival cu un proiect pe care nu ai cum să îl ratezi, dacă se întâmplă să treci prin zona unde este expus.

Este un ziar orizontal. Desigur, unul nefiresc, tipărit, cu ghilimelele de rigoare, pe un zid la Sibiu.

Nu este însă orice zid, la fel cum nu este nici orice ziar. Pentru că alăturarea celor două este, de fapt, un proiect de artă. Un proiect semnat de extrem de talentatul grafician și artist vizual, Dan Perjovschi.

L-am întâlnit, în locul potrivit, la momentul potrivit, adică la Sibiu, la festivalul unde artele sunt la putere, timp de 10 zile.

Dan Perjovschi, grafician, artist vizual: „Știți ce fac eu aici? E o școală de imagine și de text, în care eu joc în limba română, în limba engleză, spaniolă, germană, fac jocuri de cuvinte și încerc să descriu foarte simplu niște povești sofisticate și vizualizez ceva și lumea recunoaște, că mulți au aceste idei, dar nu le văd și când le văd le recunosc. Pentru mine, asta e important aici, să le dau, așa, niște cârlige de care se pot agăța, pentru că trăim într-o perioadă foarte complexă, tot timpul a fost, dar acum chiar e complicată. Abia am ieșit din pandemie și am căzut în război cu toții, deci e ceva. Vin facturile, vine iarna, știi? Toată lumea e, așa, un pachet de nervi, dar acum lumea vrea să se bucure că are vacanță. Numai că lucrurile astea vin, vin peste noi. Și eu îi pregătesc pe oameni pentru ce va fi, ce este. De ce eu? Păi nu vreau să-mi impun punctul de vedere, dar eu sunt un tip super, hiper antrenat pentru asta, știi? Am avut toată cariera mea, 35 de ani, să fac lucrul ăsta și atunci de aceea pot. Poate multă lume gândește, dar poate că nu are și experiența să le vizualizeze.”

Interviul integral cu graficianul Dan Perjovschi îl puteți urmări, în curând, la emisiunea CULT.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE