Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ciprian Șerban, a solicitat ca CFR Călători, CFR S.A. și celelalte entități feroviare din subordine să elaboreze „planuri de eficientizare/restructurare”.
Reformă în sectorul feroviar: posibile restructurări cerute de ministrul Transporturilor
„În atenția tuturor directorilor de companii și instituții aflate în subordine. Vă rugăm ca până miercuri, 2 iulie 2025, ora 10,00 să fie finalizate planurile de eficientizare/restructurare (dacă este cazul) pentru fiecare companie sau instituție din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”, se arată în Dispoziția trimisă de ministrul Ciprian Șerban.
Potrivit clubferoviar.ro, în domeniul feroviar, în subordinea sau în coordonarea MTI sunt:
- Agenţia de Investigare Feroviară Română – AGIFER
- Societatea Comercială Grup Exploatare și Întreținere Palat C.F.R. SA
- Clubul Sportiv Rapid
- Centrul Național de Calificare și Instruire Feroviară – CENAFER
- Autoritatea Feroviară Română – AFER
- Societatea Nationala a Căilor Ferate Române – SNCFR – RA
- Compania Națională de Căi Ferate CFR S.A.
- Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă S.A.
- Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători S.A.
- Societatea de Administrare Active Feroviare S.A.A.F. S.A.
- Societatea Feroviară de Turism S.F.T. – CFR S.A.
- Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti Metrorex S.A.
- Societatea comercială Telecomunicații C.F.R. S.A.
Săptămâna trecută, premierul Ilie Bolojan a cerut „reformarea companiilor de stat și tot ceea ce înseamnă autorități care, într-o formă sau alta, sunt finanțate din piețe și sunt în subordinea Guvernului”.
„O direcție importantă prin care putem avea resurse mai multe la bugetul de stat este reforma companiilor de stat și tot ceea ce înseamnă autorități care, într-o formă sau alta, sunt finanțate din piețe și sunt în subordinea Guvernului. Am stabilit azi în Guvern că, până săptămâna viitoare, vom inventaria toate aceste companii și pentru că unele dintre ele au nevoie de aprobarea bugetelor în ședință de Guvern. Am condiționat aprobarea acestor bugete de stabilire a unor indicatori de performanță fără echivoc, de reducere a numărului de membri în consiliile de administrație, în consiliile de supraveghere, în plafonarea indemnizațiilor și în stabilirea unor măsuri care să facă aceste companii mult mai eficiente”, a spus premierul, conform Agerpres.