Primul tren polonez PESA cumpărat de România a ajuns în țară. Atinge 160 km/h și e potrivit pentru trasee scurte

Noul tren polonez cumpărat de România a ajuns în țară. Este prima dintre cele 62 de garnituri electrice pe care le-a comandat Bucureștiul și ar trebui s-o vedem pe traseu în cel mult patru luni. Trenul poate atinge viteza de 160 de kilometri la oră și este potrivit în special pentru traseele scurte.

A sosit primul tren electric polonez dintre cele 62 comandate de România

Noul tren electric vine cu dotări de ultimă generație. Prize electrice, scaune confortabile, climatizare, dar și cu o atenție deosebită acordată persoanelor cu dizabilități.

Hanna Wiśniewska-Sirbu, reprezentant PESA: Astăzi avem un tren regional, prima ramă care va începe procesul de testare. Trenul este cumpărat de ARF și este un tren regional, dintr-un lot de 62 de bucăți. Trenul este foarte modern, este în primul rând foarte sigur, este ecologic și este foarte prietenos cu persoanele cu dizabilități. Viteza maximă atinsă este de 160 km/h, conform caietului de sarcini.

Până la sfârșitul anului, ar trebui să ajungă în țară încă 12 garnituri din totalul de 62. Prima va trebui însă testată în următoarele luni.

Mihai Crăciun, fondator „Construim România”: Este o mare diferență între trenurile Pesa și cele Alstom. Trenurile Alstom erau un model de tren nou, neomologat. Trenurile Pesa sunt modele omologate și trebuie să treacă doar prin testele de validare că sunt compatibile cu rețeaua CFR.

Noile trenuri poloneze vor avea o misiune grea: aceea de a umple un gol uriaș la capitolul material rulant. Acestor garnituri li se adaugă și cele de Alstom, care au o altă destinație.

Mihai Crăciun, fondator „Construim România”: Trenurile de la Pesa au o destinație regională, deci, distanțe de scurt parcurs, scaune nu neapărat confortabile pentru un drum lung, nu atât de multe spații de bagaje pentru că este sunt destinate, practic, să permită să meargă oamenilor zilnic la muncă din comune limitrofe până în oraș. Trenurile de la Alstom sunt trenuri interregionale, deci pentru niște distanțe mai lungi și care ar trebui să asigure circulația cadențată între mari orașe. De aici apar și diferențe de confort, dotări șamd, între rame, dar nu este nimic greșit, nu e una mai bună, pur și simplu au destinații diferite.

Oficialii de la noi spun că după ce vor ajunge în țară, trenurile PESA vor fi folosite pe trei trasee, mai exact pe rutele:

  • București – Iași - Pașcani
  • Brașov -Timișoara - Bistrița
  • București – Roșiori
  • București - Fundulea

Fiecare tren PESA este compus din trei vagoane și are o capacitate de 238 de locuri pe scaune și 227 în picioare. Valoarea contractului este de 561 milioane de euro, dintre care 470 de milioane euro sunt bani europeni.

Sursa imagini: bihon.ro

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE