Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 100 de școli din Serbia au primit amenințări cu bombe

Capitala Serbiei a primit miercuri dimineață zeci de rapoarte despre dispozitive explozive amplasate în școli. Ministerul de Interne al Serbiei a confirmat că au fost lansate amenințări cu bombă împotriva mai multor licee și școli primare din întreaga țară, scrie euronews.com.

Ministerul Educației a transmis că 78 de școli primare și 37 de licee din Belgrad au primit e-mailuri despre atacuri cu bombă în așteptare, la numai două săptămâni după două atacuri armate care s-au soldat cu 17 morţi.

Elevii și profesorii, evacuați

Poliția a trimis echipe pe teren pentru a investiga amenințările, în timp ce elevii și angajații au fost evacuați.

"Pentru a asigura siguranța elevilor și a angajaților, cursurile din primul schimb au fost întrerupte până când poliția își va finaliza inspecțiile la fața locului. Unele școli au fost deja inspectate, iar cursurile se desfășoară în ele fără probleme", a precizat Ministerul Educației într-un comunicat.

Momentan nu a fost descoperit vreun dispozitiv exploziv.

Primul schimb de focuri de armă într-o școală din istoria modernă a Serbiei a avut loc în urmă cu două săptămâni, când un copil de 13 ani a luat armele tatălui său și a ucis opt colegi de clasă și un paznic.

O fată care a fost rănită în incident a murit luni, după mai multe încercări de a-i salva viața, ceea ce a dus numărul victimelor la 10.

La o zi după împușcăturile de la școală, un tânăr de 21 de ani a împușcat mortal opt persoane, inclusiv un ofițer de poliție aflat în afara serviciului, și a rănit alte 14.

Măsuri drastice împotriva posesiei de arme

Incidentele șocante au lansat o dezbatere la nivel național cu privire la cultura violenței prezentă în societatea sârbă după războaiele sângeroase de dezintegrare a Iugoslaviei din anii 1990 și începutul anilor 2000.

Președintele sârb Aleksandar Vučić a anunțat o campanie de reprimare a armelor de foc, iar cetățenii au predat 13.500 de arme neînregistrate, în cadrul unei perioade de amnistie de o lună, în care nimeni nu va fi acuzat de posesie ilegală de arme.

Autoritățile le-au spus cetățenilor să predea armele neînregistrate până la 8 iunie, în caz contrar riscând pedepse cu închisoarea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE