Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serbia, două atacuri armate în două zile. Președintele Vucic vrea ”dezarmarea aproape completă” a țării

Aleksandar Vucic, președintele sârb, a declarat al doilea atac armat din Serbia din ultimele două zile "un act terorist" şi a anunţat măsuri urgente pentru reducerea numărul de arme de foc în ţară, potrivit Agerpres.

Atacatorul "nu va mai vedea lumina zilei"

"Atacul din noaptea trecută a fost un act terorist, un act în care unităţile noastre speciale au fost însărcinate cu arestarea şi neutralizarea teroristului", a declarat Vucic într-o conferinţă de presă.

"Criminalul a fost arestat şi nu va mai vedea lumina zilei, metaforic vorbind. Nu va mai ieşi din închisoare", a declarat preşedintele sârb, fără a preciza la ce fel de motivaţie teroristă s-a referit.

"Dezarmarea" Serbiei

"Vom proceda la o dezarmare aproape completă a Serbiei", a mai declarat Vucic, a cărui conferinţă de presă a fost transmisă în direct, după acest nou măcel ce a avut loc la doar 24 de ore după ce un băiat de 13 ani a ucis opt colegi de clasă şi un agent de pază la o şcoală din Belgrad, declanşând o dezbatere privind controlul armelor de foc.

Vucic a anunţat o revizuire a condiţiilor pentru eliberarea permisului pentru deţinerea de arme uşoare, în afară de armele deţinute de vânători, având ca obiectiv să reducă numărul de la circa 400.000 la "nu mai mult de 30.000-40.000".

În această ţară cu circa 6,8 milioane de locuitori, oamenii deţin legal peste 765.000 de arme, dintre care 360.000 de arme de vânătoare, conform datelor prezentate de şeful statului.

Vucic a mai anunţat că guvernul va aborda şi problema deţinerii ilegale de arme. "Atacul din noaptea trecută obligă Ministerul de Interne să modifice de urgenţă legea privind regimul armelor şi muniţiilor", a spus el.

Creșterea numărului de polițiști în următoarele luni

Preşedintele sârb a anunţat, de asemenea, creşterea numărului de poliţişti cu aproximativ 1.200 de noi oameni în următoarele şase luni, pentru a plasa un poliţist în fiecare şcoală, în plus faţă de agenţii de pază deja prezenţi.

Un număr mare de arme de foc circulă în Balcani de la destrămarea fostei Iugoslavii şi războaiele sângeroase din anii 1990.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE