Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacatorul din Belgrad, un elev "liniștit". Psiholog judiciar: "Trebuie să privim cu suspiciune acești copii care sunt foarte cuminți"

Gabriela Groza, psiholog expert judiciar, a spus în direct la Vocile care Contează că este foarte greu de spus dacă a fost stabilit cu certitudine un diagnostic pentru tânărul de 13 ani, care a ucis nouă persoane într-o școală din Belgrad. De asemenea, ea a atras atenția asupra tinerilor foarte liniștiți, cuminți, care ar putea să aibă personalități reprimate.

În momentul în care acesta a fost reținut de poliție, le-a spus autorităților că este "un psihopat care trebuie să fie tranchilizat". Tânărul a fost internat într-o secție specială a spitalului de psihiatrie, păzit de poliție. Pentru că nu are 14 ani încă nu poate fi anchetat.

Gabriela Groza, psiholog expert judiciar: "Nu putem merge pe diagnosticul pus de el (n. red. de copilul de 13 ani, când spune că este psihopat), sunt doar gânduri care îi trec prin minte. Dar aceste trăsături, aceste părți întunecate ale personalității, pot fi identificate de la o vârstă fragedă, chiar și la copii sub 10 ani."

Putea fi evitată această tragedie

Oamenii se întreabă dacă Guvernul ar fi putut preveni acest incident.

Bojan Brkic, corespondent Euronews Serbia: "Poate întreaga societate a eșuat dacă s-a ajuns în punctul în care un tânăr de 13 ani a făcut un astfel de lucru. Vorbim de o familie cu probleme, de un sistem nefuncțional, care poate nu a recunoscut o victimă a bullyingului.

Fiecare școală din Serbia are un psiholog, însă autoritățile cred acum că numărul acestora nu este suficient. Psihologii nu ar trebui să vorbească doar cu elevii, ci și cu părinții."

Cu toate acestea, Gabriela Groza atrage atenția că nu ar trebui să credem că în urma bullyingului se poate dezvolta psihopatia și că, uneori, folosim acest termen greșit.

Gabriela Groza, psiholog expert judiciar: "Nu ar trebui să credem că persoanele care sunt supuse bullyingului au șanse foarte mari să dezvolte psihopatie. Majoritatea dezvoltă anxietate, depresie sau alte tipuri de tulburări. Sintagma bullyingul e folosită uneori greșit. În schimb, dacă ne referim la trăsăturile psihopate, acestea au și un fond genetic. Sunt asociate cu diferite tipuri de abuz. Cu cât ai suferit mai multe tipuri de abuz (fizic, emoțional, neglijență, sexual) și cu cât abuzurile durează o perioadă lungă de timp, cu atât predispoziția este mai mare. Peste 95% dintre persoanele cu trăsături psihopate au avut suferit diferite tipuri de abuz, pe perioade foarte lungi de timp.

Mediul de acasă învață copiii că nu poți riposta. Atunci, și în mediul de la școală, acei copii nu vor riposta, vor fi cuminți, elevii perfecți, ideali. De multe ori, trebuie să privim cu suspiciune acești copii care sunt foarte, foarte cuminți, care respectă tot și care poate sunt umiliți și nu ripostează. De regulă, sunt personalități reprimate. Se simt atât de neputincioși încât nu pot să reacționeze. Aceste reprimări interne pot să izbucnească într-un mod foarte violent și puternic.

Sunt adulți care au personalități reprimate cu totul. Am văzut recent acel caz cu profesoara batjocorită care nu riposta indiferent cât de grav era ceea ce i se întâmpla.

Este o neajutorare învățată: crezi că orice ai face nu vei ieși din situația aia, așa ca preferi să nu faci nimic. Asta se trăiește cu foarte multă suferință."

Serbia, o țară îndoliată

Bojan Brkic, corespondent Euronews Serbia: "Întreaga națiune este în doliu. Oamenii au ieșit în stradă de miercuri seara. Au venit foarte mulți oameni la școala unde a avut loc atacul. Au adus lumânări, flori, jucării. Au plâns. Ba chiar au lăsat și mesaje pe gardurile școlii. Au existat grupuri de elevi care au venit cu profesorii lor, de la alte școli, pentru a lăsa mesaje.

«Odihniți-vă în pace, îngerilor», este unul dintre mesaje.

Au fost lăsate și mesaje pentru copiii care încă sunt în spital.

În orașele mari din Serbia au existat adunări de acest fel. Oamenii au adus un ultim omagiu victimelor. Au existat ore speciale la mai multe școli și licee, care au început cu un moment de tăcere. Profesorii le-au vorbit despre impactul atacului și despre ce pot să facă în cazul în care o situație de genul se întâmplă.

Ministrul Educației a vorbit despre o cultură a violenței care este prezentă pe internet, în anumite jocuri video, pe dark web. A spus că este vorba despre o influență occidentală, care are un efect negativ asupra populației. El a menționat, de asemenea, numele unor tineri care au fost implicați, ceea ce nu este legal. Oamenii au criticat declarațiile ministrului și i-au cerut demisia."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE